Dublin City Council - City Architects Department tarafından hayata geçirilen proje, Dublin'deki eski O'Devaney Gardens apartman kompleksinin arazisi üzerinde yer alıyor.
Dublin’in merkezine yakın ve Phoenix Park’a komşu olan bu eski site, 14 hektarlık bir alan üzerinde 12 adet dört katlı bloktan oluşuyordu. 1950’lerde tamamlanan ve bir zamanlar 1.000’den fazla kişiye ev sahipliği yapan site, ileri düzeyde bozulmaya uğramıştı.
Mevcut konutlar termal performans, erişilebilirlik ve genel mekânsal standartlar açısından yetersizdi. Alan 2010 yılında bir master plan çalışmasına konu olmuş, ancak bu planın uygulanması 2008 küresel mali krizinin bir sonucu olarak ertelenmiş ve yenilemenin 1. aşaması üzerindeki çalışmalar ancak 2018 yılında başlamıştı.
Tasarım, önceden var olan mülkün temel eksiklikleri olarak görülen hususları, aşağıdaki temel bileşenlere dayanan bir çözüm uygulayarak ele almaya çalışıyor:
• Alanın çevredeki mahalleler, olanaklar ve toplu taşıma merkezleri ile olan bağlantısının geliştirilmesi.
• Yüksek kalitede konaklama imkanı sağlayan zengin bir konut tipolojisi karışımı ile çeşitli bir sokak manzarası oluşturulması.
• Yüksek kalitede, erişilebilir bir kamusal alanın ve çevre açısından zengin, yürünebilir bir mahallenin oluşturulması.
1. aşama az katlı orta yoğunluklu bir model öne sürüyor. Projenin ölçeği, doğuda tek katlı zanaatkâr evleri ve kuzeyde dört katlı Viktorya dönemi şehir evlerinden oluşan yakın bağlamlara yanıt vererek, çevreden alanın merkezine doğru modüle oluyor.
Şema, iki katlı teras bloğu ve avlu bloğu olmak üzere iki ayrı bileşenden oluşuyor. Avlu bloğunun güney kenarına, alan yenilemesinin 2. aşamasının ölçeğini öngören bodrum üzeri üç katlı bir bina yer alıyor. Çeşitli konut tipolojilerinin düzenlenmesine ve planın kütleselliğine özen gösterilerek daha düşük bir yoğunluk algılanması sağlanmış.
Projede boşluklu duvar formunda bir yapı kullanılmış. Tarihi komşu mülklerde olduğu gibi, proje tuğladan inşa edilmiş ancak bitişikteki Viktorya Dönemi şehir evlerinin ince monokromatik pişmiş toprak kaplama tuğlasından kaçınılarak, tipik olarak bu konutlarda kullanılan devetüyü tuğlaya atıfta bulunulmuş.
Aynı zamanda tuğla korniş gibi Viktorya dönemi süslemelerine, çıkıntı yapan tuğla bileşenleri tekrar edilmiş. Bu elemanlar, giriş noktalarını ve dikey dolaşım yolları ve kilit köşeler gibi planın diğer göze çarpan unsurlarını belirtmek için kullanılmış. Bu düzenek, delikli tuğla perdelerin bodrum kattaki otoparka doğal havalandırma sağladığı negatif kısımda da tekrarlanmış. Tuğlaya ek olarak, dökme beton ve çinko gibi basit, sağlam malzemeler malzeme paletini tamamlıyor.