Tarihi Bir Ambardan Modern Bir Konuta

İsviçre, Saas-Fee’de yer alan, ambardan konuta dönüşüm projesi, Oliver Christen Architekten tarafından hayata geçirilmiş.

Fotoğraflar: Rasmus Norlander

Alandaki ambarlar asıl olarak tahıl depolamak için kullanılıyormuş. Yapı tipolojisi, devasa bir temele oturmuş taş kolonlarla desteklenen ahşap bloktan bir konstrüksiyon içeriyor. Bu yapılar, düşey bağlantılar olmadan üst üste istiflenerek destek elemanları ise kabaca yuvarlatılmış taş plakalardan oluşturulmuş. Fare plakaları denilen bu yapı elemanlarının temel görevi, farelerin ambara girmesini önlemekmiş.

Temel ile blok yapılar arasında konumlandırılmış açık alan, yapının eski kurgusunda kullanılmayan bir alan. Bu açık alandan manzaraya erişim sağlanmış ve yapı hacimleri arasında gölgelerin uzanması için elverişli bir alan ortaya çıkmış.

Ambarın bir konuta dönüştürülmesiyle yapının korunması garanti hale gelmiş. Dönüşüm çalışmasından önce ambar sabitlenmemiş halde ve duvarlar etrafta serbest bir şekilde durmaktaymış. Proje sonucunda iki katlı yapı, üç katlı bir konuta dönüştürülmüş.

Gölgeli ve transparan atmosferi korumak amacıyla asma kat siyaha boyanmış. Yemek masası ve mutfak bu alana yerleştirilmiş.

Kaideli yapı, fresk benzeri bir izlenim yaratırken giriş, ıslak hacimler, yatak odaları ve -blok yapıda fazlaca geniş ve yüksek görünen- ortak yaşam alanını barındırıyor.

Modern dönüşüm sürecinde mimarlar, ambarların geleneksel strüktürlerine önem vermiş ve onları yeniden yorumlamış. Dışarıdan bakıldığında müdahaleler plansız ve dikkatli yapılmış gibi görünüyor ve ambar organik olarak köye entegre oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın