Taipei ve Şanghay'da ofisleri bulunan Asya merkezli bir mimarlık firması olan KRIS YAO | ARTECH Tayvan'ın güneybatısında yer alan tarihi Tainan şehrinde bir müze tasarladı.
Tayvan’da modern mimarlığın önde gelen isimlerinden biri olan Han Pao-Teh’in sanata yaptığı önemli katkıların tanınması amacıyla ailesi tarafından kurucusu olduğu Tainan Sanat Üniversitesi’nde bir anıt müze yaptırılmış. KRIS YAO | ARTECH tarafından tasarlanan, Han’ın müzelere ve eğitim değerlerine bakışının somut bir örneği olan anıt müzede, sergi ve öğretim alanlarını kusursuz bir şekilde bir araya getirilmiş.
“Küp içinde küp” mimari konseptine sadık kalarak tasarlanan proje basit bir kolonsuz mimari örneği olarak hayata geçirilmiş. Mevcut topoğrafyadan yararlanarak, anıt müzenin basit küpü yamaca yerleştirilmiş ve bir karşılama olarak hizmet eden açık bir ön avlu oluşturulmuş. Girişte, yansıtma havuzunun üzerinde konumlandırılan ve kademeli olarak yükselen bir merdiven ile ana sergi alanına ulaşım sağlanmış. Sessiz kapalı küpün içine geniş bir pencere yoluyla ışık girmesi sağlanarak ziyaretçilere binaya girip çıkan bir dizi merdivenle yolculuklarına devam etmeleri için ipucu vererek iç ve dış mekan arasında dinamik bir ilişki yaratılması amaçlanmış. Manzara, beton duvarda asılı merdiven açıklıklarıyla çerçevelenmiş. Küpün altında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere camla çevrili bir öğrenci etkinlik alanı tasarlanmış.
Projede minimalist ve doğal bir form elde etmek için kalın mimari beton taşıyıcı duvarlar kullanılırken, açık beton merdivenler ve yüzen küp, mekanı zenginleştiren heykelsi unsurlar olarak planlanmış. Süslemelerin azaltılması ile inşaat sırasında malzeme israfı en aza indirilmiş ve aynı zamanda usta işçiliğin de vurgulanması sağlanmış. 40 cm kalınlığındaki duvarların aynı zamanda termal kütle işlevi görerek iç mekanların serin kalmasına yardımcı olması düşünülmüş. Camla çevrili zemin kat, doğrudan güneş ışığını azaltmak için gömülmüş. Dar açıklıklar ve çatı pencereleri ile doğal ışığın içeri girmesini sağlarken, sıcak ve nemli tropikal iklimde ısı kazanımını azaltılmış.
Büyük küpten çapraz olarak çıkıntı yapan iki katlı, oditoryum benzeri bir alanda Han Pao-Teh’in kalıcı sergisine yer verilmiş. Yapının dışındaki sarkan merdivenler ile ziyaretçilerin kalıcı sergi alanına geçmeden önce manzarayı yeni bir perspektiften görmelerine olanak tanınmış.
Bina içerisindeki yolculuğun yukarıya doğru tırmanışı tamamlayan ziyaretçileri en üst kata çıkaran dar, vadi benzeri bir patikayla son bulması sağlanmış.