Seul’de Küçük Bir Çalışma Alanı: Tiny Forest

Seul’de Küçük Bir Çalışma Alanı: Tiny Forest

YounghanChung Architects, Seul'de küçük bir çalışma alanı tasarladı.

Fotoğraflar: Yoon Joon Hwan

İhtiyaç fazlası alanları mümkün olduğunca ortadan kaldırarak efektif mekanlar oluşturma Seul, Jongno-gu’da esnek bir çalışma alanı olan “Tiny Forest” tasarımının başlıca motivasyon kaynağı olmuş. İki katlı yapı bir emekli üniversite öğretim üyesinin talebi üzerine tasarlanmış ve işverenin halihazırda yaşadığı evden ayrı olarak misafirlerini ağırlama ve çalışma mekanı olarak düşünülmüş.

Tasarımın ilham kaynağı ise geleneksel Kore evlerinde bulunan “Sarangbang” adlı mekan olmuş. Kore evlerindeki bu mekan geçmişte evdeki erkek bireylerin genellikle misafirlerini ağırladığı ve hobi odası olarak kullandığı bir alanmış.

“Benim mimarlık pratiğimde mekanın tamamlayan içi boş bir evi kullanıcıya bırakan mimardan çok onu içinde yaşayarak dolduran kullanıcıdır. Ancak bu şekilde zamana dayanabilen bir mimarlık ortaya çıkıyor.”
Younghan Chung

Tiny Forest’ın kütlesi, beyaz renkte boyanmış oluklu metal panellerle kaplanmış, çelik bir strüktür kullanılarak inşa edilen üst üste yerleştirilmiş iki küpten oluşuyor. Binanın her iki katı da belirli bir kullanım biçimini dikte etmemek adına minimal bağlantılara ve ilişkilere sahip şekilde “tek bir mekan” olarak tasarlanmış. Zemin katındaki çelik strüktür açık bırakılarak beyaz renkte boyanmış. Caddeden bakıldığında, ahşap kaplamalı cepheye sahip büyük bir pencere bulunuyor.

Üst katta, daha sıcak bir his yaratmak amacıyla ahşap kaplı bir alan, bir duvar boyunca yerleşik bir masa ve kitap rafları görülüyor. Kuzeybatı köşesinden çıkma yapan bir pencere ise, Inwangsan dağının manzarasına bakacak şekilde konumlandırılmış. Yapının arkasındaki siyah çelikten yapılmış spiral merdiven iki katı birbirine bağlıyor. Üst katın batıya bakan cephesinde bulunan merdiven ise sizi çatı bahçesine yönlendiriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın