Taller11’den Barselona Yakınlarında Bir Ev: CASA 0006

Taller11, Barselona yakınlarındaki şarap endüstrisinin merkezi Vilafranca'da iki kütleden oluşan bir ev tasarladı.

Bir çift ve iki çocukları için tasarlanan ve CASA 0006 olarak adlandırılan evin güneybatı tarafında bir ortak duvar, kuzeydoğu tarafında ise boş bir arsa bulunuyor. Bütçe kısıtlamaları ve ev sahibinin evin iki veya üç yatak odası ile birkaç çok amaçlı alana sahip olması yönündeki talebi, akıllıca bir tasarım düzeniyle sonuçlanmış.

İki kütleden oluşan evin yatak odaları ve yaşam alanları brüt beton duvara sahip bir hacme yerleştirilmiş. Bu hacmin diğer tarafında ise güneş ışığından yararlanmayı kolaylaştıran ahşap bir strüktür ile inşa edilmiş hafif ve şeffaf bir hacim olan bir kış bahçesi tasarlanmış.

Ahşap tavanlar, kapalı balkonlar, oyun ve dinlenme için kullanılacak çok amaçlı alanlar da bu hacmin içerisine yerleştirilmiş. Evi oluşturan hacimler arasındaki ara duvar gelen güneş ışınlarının bir akümülatörü olarak işlev görerek geceleri iç mekana ısı salınımını sağlaması için yalıtılmamış. Duvarın özel kalınlığı, herhangi bir enerji kaybına izin vermeyecek şekilde planlanmış.

Kış bahçesi/güneş odasında pasif olarak yakalanan enerji birikimini artırmak için termal dayanıklılık sağlayan inşaat yöntemleri kullanılmış. Bütçe ve uygulama hızı gibi çeşitli nedenlerle, evin yatak odaları ve yaşam alanları gibi iç mekanlarını barındıran hacim brüt beton duvarlardan inşa edilmiş ve boşluklar saha kazısından elde edilen sıkıştırılmış toprakla doldurulmuş.

Kış bahçesi/güneş odasındaki bir dış mekan aerotermal ünitesi (hava kaynaklı ısı pompası) ile evin ısıtılması sağlanmış. Güneydoğu cephesindeki geniş açıklıklar ile de çapraz havalandırma oluşturulmuş. Isı kaybını önlemek için çatı, dış cephe ve yan duvar ahşap lifli paneller kullanılarak yalıtılmış.

Zemin kattaki 20 santimetre kalınlığındaki beton döşemenin termal beton çekirdek aktivasyonu yoluyla ısının evin üst katlarına yayılması sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın