Aktif Demiryolu Raylarının Üzerine İnşa Edilen Proje: Two Manhattan West

SOM ve Brookfield Properties, New York’ta yer alan ofis kulesi Two Manhattan West tamamladı.

Dave Burk

Two Manhattan West, az gelişmiş bir bölgeye aktif demiryolu hatları üzerinden yeni bir hayat getiren, onlarca yıldır yapım aşamasında olan karma kullanımlı bir gelişme bölgesi olan Manhattan West’in son parçası. Proje, Manhattan West’e büyük bir ofis alanı sağlıyor.

Manhattan West, inşa edilebilir arazinin çok az olduğu bu bölgede 40 yılı aşkın bir süredir aktif demiryolu raylarının üzerine inşa edilen bir ilerici proje. Çok sayıda aktif tren hattı üzerindeki kentsel tasarım, yapı mühendisliği ve mimaride olağanüstü bir başarıyı temsil ediyor.

Projenin tamamlanması, New York’un bu bölgesinin büyük oranda yeniden canlandırılmasının bir parçası olarak görülüyor. SOM tarafından hazırlanan bir master planla geliştirilen, dinamik, karma kullanımlı bir mahalle olan Manhattan West’in gelişimindeki son aşama da tamamlamış oluyor.

Two Manhattan West, 2019’da tamamlanan bir kule olan One Manhattan West’e, biri hariç tümü SOM tarafından tasarlanan diğer dört binayla birlikte iki dönümlük kamusal alan, ofisler, rezidanslar ve konaklama alanı sağlıyor. Bu canlı yeni destinasyon, Batı Yakası’nı Penn İstasyonu’ndan Hudson Nehri’ne kadar birbirine bağlayan yaya yolları zincirindeki önemli eksik halkayı tamamlıyor.

Brookfield’ın ofis portföyünün tamamını sıfır emisyonlu elektrikle çalışacak şekilde değiştirme yönündeki iddialı kararlılığının bir parçası olarak, Two Manhattan West de dahil olmak üzere Manhattan West kampüsündeki bütün ofisler, enerjisini elektrik santrallerinden elde edilen yenilenebilir elektrikle sağlıyormuş.

One ve Two Manhattan West, projenin en büyük iki kulesi olarak duruyor. Hem ufuk çizgisinde hem de eğimde duran bu iki kule, Midtown kentsel dokusunun gelişimine ve batıya doğru genişlemesine açılan bir kapı oluşturuyor. Hafif kavisli köşeleri ile bu ikili, monolitik bir sadeliği ve ufuk çizgisinde dinamik bir varlığı ifade ediyor.

Doğuya doğru bir kavise sahip olan One Manhattan West, Penn İstasyonu ve Moynihan Tren Salonu’ndan gelen yayaları karşılarken Two Manhattan West kuzeye, Midtown’a doğru yönelmekte.

Zemin kotunda, cam cepheler lobi ile çevredeki halka açık meydan arasındaki sınırı ortadan kaldırıyor. Kule, aktif demiryolu hatlarının üzerindeki son derece zorlu alanlarda duruyor ve yalnızca yarısı sağlam zemine temas edebilen merkezi bir çekirdek tarafından destekleniyor.

SOM, binanın çevresindeki bir dizi yontulmuş mega sütunu raylar arasındaki alt zemin boşluklarıyla hizalamış. Oldukça dikkat çeken bu mega sütunlar, kulenin yapısal sisteminin gücünü ifade ediyor ve binanın karmaşık yapısal çözümünü görmemizi sağlıyor.

Manhattan West’teki ofis kulelerini tamamlayan ek binalar, 7/24 bir mahalle oluşturmak için çeşitli kullanım ve olanaklar içeriyor. SOM ve Field Operations tarafından tasarlanan ve yakın zamanda tamamlanan High Line-Moynihan Konnektörü de yaya yolunu Batı Manhattan’dan Hudson Yards’a kadar genişleten 600 metrelik doğrusal bir park da mevcut.

Etiketler

Bir yanıt yazın