KPF tarafından tasarlanan yeni havalimanı terminali, yolcuların kaldırımdan kapıya yürüme süresini kısaltmayı hedefliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Zayed Uluslararası Havalimanı’nda yer alan yeni Terminal A ortalama 12 dakikalık kaldırımdan kapıya yürüme süresiyle verimli bir X-şekliyle tasarlanmış.
Eski adı Abu Dabi Uluslararası Havalimanı olan yeni Zayed Uluslararası Havalimanı’nda, kısa bir süre önce Terminal A hizmete açıldı. Havalimanı terminali, havalimanının önceki kapasitesini ikiye katlayarak yılda 45 milyon yolcuya hizmet verecek.
Ofis yeni terminali çölün inişli çıkışlı kum tepelerinden ilham alarak tasarlamış. Dışarıdan bakıldığında proje, kum birikiminden etkilenebilecek harici gölgeleme cihazları kullanmadan iç mekana gölge sağlama hedefine odaklanmış. Cephede, güneş ışınlarını azaltmayı sağlayan bir desenle üretilmiş yüksek performanslı cam kullanılmış.
700.000 m²’lik bir alana inşa edilen terminal bir nevi şehre giriş kapısı olarak planlanmış.
Proje, 49 biniş kapısı oluşturan ve aynı anda 59 uçağı barındırma imkanına sahip olan X şeklinde bir plana göre hazırlanmış. İçeride, 50 metre yüksekliğindeki biniş salonuna ait bir alan, neredeyse hiç kolon olmadan oluşturulmuş ve güverteden görsel olarak ayrılan geniş açıklıklı eğimli yapısal kemerlerle çözülmüş.
Gidiş salonunun 50 metre yüksekliğinde, büyük ölçüde kolonsuz bir alan olan ölçeği, binaya atmosferik aydınlatma ile daha da geliştirilmiş açık, dış mekan niteliği kazandırmış. Taşıyıcı kemerler çatıdan görsel olarak ayrılarak tavanın neredeyse ağırlıksız hissettirilmesi sağlanmış. Merkezi çatının altında yer alan iki adet dört katlı bina 138 odalı bir otel ve ofislere ev sahipliği yapacak şekilde hayata geçirilmiş.
Dış cephe tasarımındaki en önemli zorluk konusu, yolcuları parlama ve aşırı ısınmaya karşı korurken bol miktarda gün ışığı sağlamak olmuş. Bu denge, kum birikiminden etkilenebilecek harici gölgeleme cihazları kullanılmadan sağlanmış.
Ofis, terminalin anıtsal ölçeği içinde yolcuları yönlendirmek ve ilgi çekici anlar sağlamak için Sana Al Nour, Feature Staircase ve Shell de dahil olmak üzere bir dizi simge oluşturmuş.
Geleneksel İslam mimarisinden esinlenen Sana Al Nour, Carpenter | Lowings tarafından KPF ve daha geniş bir tasarım ekibiyle işbirliği içinde, ışığı ve havayı giden yolcu salonundan gelen yolcu salonuna yönlendirmek üzere tasarlanmış.
Orta Doğu’daki en büyük iç mekan kamusal sanat eserlerinden biri olan Sana Al Nour, 22 metre yüksekliğinde ve 30 metre genişliğinde olup, yarı saydam camdan 1.632 ayrı kavisli yaprakla tamamlanmış.
Yolcuların çıkış yaptığı alanda yer alan Shell’in dış cephesi, yükseldikçe daha şeffaf hale gelen ve ışıktan renk alan soluk frit desenli camdan oluşturulmuş. Camın içinde yer alan üç boyutlu bir heykel ile terminal boyunca yer alan yön bulma desenlerine atıfta bulunulmuş.
Buradan, kavisli bir cam muhafaza içinde asılı duran beton basamaklı spiral bir merdiven ile aşağıdaki kata çıkış sağlanmış.
Yeni terminalin dokuz biyometrik havalimanı temas noktasının tamamını içeren dünyanın ilk terminali olması hedefleniyor.