Datascape: Gördüğünün Ötesinde

Küratörlüğünü Benjamin Weil'in yaptığı sergi 27 Nisan - 1 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Sanatçılar: Burak Arıkan, Angela Bulloch, David Claerbout, Ryoji Ikeda, Michael Najjar, Enrique Radigales, Thomas Ruff, Karin Sander, Charles Sandison, Pablo Valbuena.

Ressamlar yüzyıllardır manzaraları -ister gerçeği yansıtsın, ister hayal ürünü olsun- çalışmalarına konu etmiş veya portrelerinde arka plan olarak kullanmıştır. Bu sergide yer alan sanatçılar da gerçek veya hayali çevrelerini resmetme geleneğini sürdürüyor. Bunu yaparken de dünyayı algılama şeklimizi değiştiren girift görseller ve geliştirilmiş veriler üzerine derinlikli olarak düşünüyorlar. Her biri farklı bir yaklaşım sergilerken, teknolojinin manzaraya bakışımızı değiştiren çeşitli yönlerini ortaya koyuyor.

Çıplak göz neyi görür? Gördüklerimizi atalarımız gibi mi yorumluyoruz? Peyzaj artık çok daha karmaşık bir yapıya ve giderek manzaraya benzeyen sayısız ekranımızın (telefonlar, bilgisayarlar vb.) arayüzlerinin bir bileşimine dönüştü. Japoncada “doğa” sözcüğünün, günlük yaşamımızı oluşturan bir dizi unsur olarak tanımlanması bu noktada önem taşır. Çünkü doğa, hâlihazırda var olan ve insanlar tarafından sonradan üretilenlerin bir bileşimidir. Benzer olarak, manzarayı varoluşsal bağlamda kavrayabilir, bu sayede doğa ve bilgiyi de tekrar gözden geçirebiliriz. Bu “geliştirilmiş gerçeklik” yeni bir peyzaj… bir datascape’tir.

Etiketler

Bir yanıt yazın