System Kağıthane

Ko-Arch'ın tasarladığı System Kağıthane projesi, İstanbul'da yer alıyor.

Tasarımcılar projeyi şu sözler ile anlatıyor:

Farklı ürün gruplarının teşhirlerinin bulunduğu mağaza bir evde ihtiyaç duyulabilecek aksesuarların teşhirlerini barındırmaktadır.

Mekan bir giriş/zemin katı, bu katta 8 m yüksekliğe eklenmiş çelik konstrüksiyonlu bir asma kat ve bir bodrum kattan oluşmaktadır.

Mağaza alanı yaklaşık 3.000 metrekare büyüklüğündedir. Bu alanın yaklaşık 1000 metrekaresini depolar, ofisler ve servis alanları oluşturmaktadır.

Mağazadaki ürün grupları kabaca şu şekilde sınıflandırılabilir: Giriş Katta: Kulp ve Kapı Kolu bölümleri, Mutfak Aksesuarları bölümü ve Ankastre Ürünler bölümü Asma Katta: Ev Eşyaları ve Bodrum Katta: Teknik Ürünler

Mağazanın genelinde: Alanın büyüklüğü de hesaba katılarak endüstriyel ve brüt betonarme mevcut durum korunarak geliştirilmiş; tesisatların, taşıyıcıların, zeminin ve diğer elemanların kaplanmamasına özen gösterilmiştir. Bu brüt estetiği destekleyecek mimari düzenlemeler yapılmış; demir profil, delikli metal, cam, mineral sıva gibi yapı elemanlar kullanılmıştır.

Mekanın tasarım mantığı: sergilenmesi gereken ürünlerin çokluğu göz önünde tutularak tüm teşhirlerin kategorilere ayrılarak ürünleri alt ölçeklere kadar organize etmeye dayanır. Bu düzenlemelerin mağazadaki ürünlerin çeşitliliğini bozmamasına dikkat edilmiştir.

İç mimari tasarım yaklaşımını mekanların içerdikleri belli başlı tasarım noktaları üzerinden şu şekilde açabiliriz:

KİOSKLAR (Banyo Aksesuar ve Mutfak Bölümleri)

Banyo ve mutfak aksesuarları için mağazanın girişinde 2 adet konumlandırılmıştır. Giriş kotunda bulunan; en geniş alana ve 8 metre tavan yüksekliğe sahip mekanı duvarla bölmeden ürün grupları arasında müşterilerin tüm teşhirleri deneyimleyebilmesi için tasarlanmıştır.

Buna göre 1400 m2 büyüklüğünde bir alana yayılan mağazanın zemin katı 2 yüksek kiosk ile tanımlı hale getirilmiştir. Bu yüksek demir konstrüksiyonlar; teşhir rafları ve yüzeylerinden oluşan geçirgen odak noktalarıdır.

Kioskların amacı mağazadaki ürün sergilenebilecek raf ve dikey yüzey sayısını arttırmak; aynı zamanda sağır yüzeyler yaratmadan mağazanın genel algısını kesmemektir.

Konstrüktif metal yapısı ile heykelsi ve akılda kalıcı bir etki yaratılmaya çalışılmıştır.

GERGİ TAVAN (Kulp ve Kapı kolu bölümleri)

Zemin katta mağazanın derinliğinde bulunan, doğal ışıktan uzak, çelik asma katın altında, mağazanın genelinin aksine, daha düşük yükseklikte bir tavana sahip Kulp ve Kapı kolu bölümü System markasının ana ürünlerinin bulunduğu alandır.

Ağırlıklı olarak parlak ve mat krom ürün grubunun yer aldığı bölümde kulpların malzeme detaylarını homojen şekilde ortaya çıkarmak için yaygın bir tavan aydınlatma tasarımı düşünüldü.

Alçak tavanı oluşturan çelik kiriş aralıkları; gergi tavan altyapısını sağlayacak bir unsur olarak değerlendirildi.

IŞIKLI KÜPLER (Banyo Aksesuar ve Mutfak Bölümleri)

Cendere caddesinden algılanan mağazanın zemin katında, vitrin ekseni boyunca uzanan demir karkaslı, ışıklı pleksi kutular; mutfak ve banyo aksesuarlarının teşhir elemanlarıdır. Genellikle farklı renklerdeki ürünlerden oluşan mutfak ve banyo aksesuarlarını vurgulamak adına pleksi kutuların içinden aydınlatma tercih edilmiştir. Bu küpler ürünlerin üzerlerinde durduğu birer ışık kaynağı olarak düşünülmüştür.

Etiketler

Bir yanıt yazın