TOBB ETÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde 2020’den bu yana Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda çalışmalar yürüten IŞIK YAKAN KADINLAR; 8 Mart’ta odağına “Göçmen Kadınlar Birliği’nin ABC’si: “Dişil Bir Sözlük”ü konumlandırdı ve “Sayısal Kelimeler” çalıştayıyla tasarımı araç olarak kullanarak farkındalık yaratmaya çalıştı.
İlk kez 8-10 Aralık 2020 tarihlerinde Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günleri için, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde, fakülte dekanı Prof. Dr. T. Nur Çağlar öncülüğünde bir araya gelen ve gerçekleştirdiği bir dizi çalıştay ve seminer ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Nitelikli Eğitim konularında farkındalık yaratmayı hedefleyen Işık Yakan Kadınlar; bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için programladığı etkinlikler kapsamında “Sayısal Kelimeler” adlı bir de çalıştay düzenlendi.
Dr. Şaha ASLAN, Merve ÖZLEK KAL, Dr. Pelin GÜROL ÖNGÖREN ve Dr. Suna AYDIN ALTAY yürütücülüğünde, 6 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen çalıştay için TOBB ETÜ-Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrenci ve mezunlarına açık çağrıda bulunuldu. Gönüllülük esasıyla başvuru yapan 35 öğrenciyle yürütülen yaklaşık dört saatlik atölye çalışması, “Kavram geliştirme” ve “Mekan Tanımlama” olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi.
Çalıştayın çıkış noktasını, “Göçmen Kadınlar Birliği’nin ABC’si: Dişil Bir Sözlük” adlı çalışma oluşturdu. Farklı kökenlerden gelen insanların barışçıl, eşit, bağımsız katılımla bir arada yaşamasıyla, ayrımcılık ve ötekileştirmenin olmadığı bir toplum için çalışmalar yürütmek amacıyla 2005’te Köln’de kurulan Göçmen Kadınlar Birliği, 10. Yıl şenliği için hazırladığı Dişil Bir Sözlük’le; yürüttükleri proje, etkinlik, basın açıklamaları, ‘Kadın Dergisi’ yazıları ve kadınlarla kurdukları ilişkileri bir araya getirdikleri, A’dan Z’ye göçmen kadınların mücadelelerini gözler önüne serdi.
Bu bağlamda çalıştay; müzecilik, kent çalışmaları, dijital kültür, göç ve toplumsal cinsiyet alanlarında çalışmalar yapan sosyolog Dr. Elif Çiğdem ARTAN ve GKB-Frankfurt üyesi Zehra AYYILDIZ ‘ın Dişil Bir Sözlük’e dair yaşanan süreçlerdeki paylaştıkları deneyimlerinin üzerine inşa edildi.
Sözlük içerisinde yer alan “Ayrımcılık”, “Cinsiyet”, “Ev İşleri”, “Feodal”, “Mücadele” ve “Şiddet” kelimeleri, çalıştay katılımcıları tarafından renk, doku, form, sanatçı, mitolojik karakter, mimari dönem gibi anahtarlarla yeniden tanımlanarak bir metin oluşturuldu. Metine dair anahtarlar, bir AI Generator [Midjourney] üzerinden, önce kullanım işlevinden muaf bir atmosfer değerine, daha sonra bir mekan ve mobilyaya dönüşerek plastize oldu.
Çalıştay başlangıcındaki Artan ve Ayyıldız’ın sunumuyla öğrenciler konuyla ilgili ön bilgi sahibi oldu. Çalıştayın kavram geliştirme ve bu kavram üzerinden mekanı tanımlama süreçlerinde ise toplumsal cinsiyet eşitliği ve göçmen kadınlar mücadelesi ile ilgili düşünce üretme ve mekana dair kavramlarla konuya bakış açısı getirme açısından farkındalıklar yaşadı.
Dr. Şaha ASLAN, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bl. Öğr. Üyesi
Merve ÖZLEK KAL, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bl. Öğr. Görevlisi
Dr. Suna AYDIN ALTAY, Sanat ve Tasarım Bl. Öğr. Görevlisi
Dr. Pelin GÜROL ÖNGÖREN, Mimarlık Bl. Öğr. Üyesi
Detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.