KCAP tarafından Renens şehrinde tasarlanan Aux Entrepôts projesi, ana planıyla demiryolu kenarındaki endüstriyel bir arazinin çağdaş bir kentsel yaya bölgesine dönüşümünü işaret eden yeni bir yerleşim bölgesi.
İsviçre’nin Lausanne şehrine yaklaşık 3 kilometre batısında, Cenevre Gölü’nün kuzey kıyısında konumlanan Renens, yeşilliklerle çevrili bir banliyö.
Renens’ten otobüs, metro ve demiryolu sistemlerinden oluşan kapsamlı bir toplu taşıma ağı ile İsviçre’nin dördüncü büyük şehri olan Lausanne’a kolayca erişim sağlanıyor.
Bölge özellikle şehrin doğu-batı metro hattının son noktası ve Renens’in ana tren istasyonu, bir zamanlar atıl durumda olan bu araziye sadece birkaç yüz metre uzaklıkta.
Daha önce şehir tarafından trenlerle taşınan yükler için bir depolama alanı olarak kullanılan bu arazi, KCAP rehberliğinde canlı bir konut ve iş mahallesine dönüştürülmüş.
KCAP mimarlık ofisinin Renens’teki entrepôts alanı için hazırladığı masterplan, demiryolu kenarındaki endüstriyel bir arazinin çağdaş bir kentsel yaya bölgesine dönüştürülmesine işaret ediyor.
Bu gelişme, birden fazla erişim noktası, karma kullanım alanlarına yakınlık (konut, alışveriş ve kamu olanakları gibi) gibi alanın benzersiz özelliklerini ve mevcut doğal kentsel peyzaj içinde tarih ve benzersiz bina tipolojileri açısından zengin ilgi çekici bir kentsel yapıyı uyumlu hale getiriyor.
Hafif eğimli araziye yönelik bu ana planın merkezi bir unsuru, bölge boyunca doğu-batı yönünde uzanan, yaya ve bisiklet kullanımına ayrılmış, etrafında yeni kentsel coğrafyanın eklemlendiği cömert ve canlı bir sokak.
Bu merkezi eksen sadece çapraz bağlantıları teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda eski kuzey-güney depo yollarını yeni konut güzergahlarına dönüştürerek çeşitli kamusal alanlara yol açıyor.
Tasarım, park-promenadı boyunca entegre ederek Rue du Simplon üzerinden demiryolu raylarına doğru uzatıyor, yaya ve bisiklet ağını geliştiriyor.
Kuzey ve güney hacimlerinden oluşan yapının mimarisi, yarı kamusal ve özel alanların incelikli bir karışımını oluşturarak bu ana eksen etrafında merkezlenen samimi bir kentsel köy hissi yaratıyor.
Zemin seviyesindeki konutlarda yaşam alanlarını dış mekana taşıyan bahçeler bulunurken daha yüksek katlarda yaşayanlar ortak bahçe alanlarına katılmaya teşvik edilerek bir topluluk duygusu ve yakın çevreyle bağlantı geliştirilmiş.
Bu kademeli uygulama yaklaşımı, yeni gelişimin çevresiyle doğal bir entegrasyonunu sağlamış ve tarihi özünü silmeden bölgenin kentsel gelişmesine katkı koyuyor.
Renens’in tasarımı, dikkatli bir planlama ve tasarımla, yeni işlevsellik ve yaşanabilirlik katmanları ekleyerek mevcut kentsel dokuyu geliştirmekte ve böylece endüstriyel geçmişine saygı duyarken dinamik bir geleceğe bakan canlı, sürdürülebilir bir mahalle yaratıyor.