Arthur İstanbul Ofis

Ebru Tabak Mimarlık ve Tasarım tarafından tasarlanan Arthur İstanbul Ofis, İstanbul'un Şişli semtinde yer alıyor.

Arthur İstanbul için talep edilen ofis mekanı, çevresi de iş merkezleriyle çevrili 10 katlı bir iş merkezinin zemin katında, sokak cephesinden bağımsız girişe sahip ve galeri boşluklu iki kata yayılan bir alanda kurgulandı.

Geleni-gideni, gürültüsü-şamatası fazla olabilen, ancak arkaplanda konsantrasyon, sükunet, dinginliğe ihtiyaç duyan bir yaratıcı reklam ajansının çalışma ortamı için çok uygun bir altlık oluşturuyordu fiziksel mekan. İki kat yüksekliğinin tam sokak/giriş cephesinde yer alması, bu boşluğun tümüyle cam bir cepheyle dışarıdan ayrılması ve üst katın geri çekilmiş hali işlevsel olarak çok uygundu. Ancak iki kat arasındaki düşey sirkülasyonun bu galeri boşluğundan yapılması zorunluluğu projenin neredeyse kilit noktasıydı. Üst kat döşeme bitişinin cam cepheye görece yakınlığı, tasarlanacak merdivenin zeminde en az yer kaplayarak ofisin ortak alan ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yerleşmesi gerekiyordu. Burası ofisin hem kendi içinde dinlenebileceği, hem de kalabalık dinamik toplanmalara, kutlamalara uygun bir mekan olmalıydı. Merdiveni bu senaryonun bir parçası kılmak çözümün önünü açıyordu. Son basamakları büyük bir masa ve oturacak setler olarak bitirmek kendiliğinden istenen sonucu getirdi.

Hemen arkasında yer alan ve hem giriş bankosu hem bar olarak kullanılan set, arkasındaki toplantı odasından cam bir duvar ve önünde ahşap ızgara bölücü panelle ayrılıyor. Toplantı odasının yanından arkada wc grubu ve mutfağa uzanan koridorda boylu boyunca yerleşen ayna kapaklı derin dolap, hem toplantı odası için hem de genel algıda günışığını çoğaltarak mekanı büyütmeye yardımcı oluyor.

Aynı ızgara panel üst katın bitiş korkuluğu olarak çalışma alanını gözlerden ayırırken, çalışma tarafından bakıştaki geçirgenliğiyle doğal bir perde oluşturuyor.

Girişin hemen sağında yer alan modüler duvar ünitesi, ofisin kimliğini, biriktirdiklerini, hikayelerini tutmak için bir dikey mekan niteliğinde.

Zamanla eskimeyecek, eskise de bozulmayacak, iyi yaşlanacak malzeme seçimleri yapıldı. İnce kesitler (merdiven: Corten çelik) ve tekrarlayan (ahşap ızgara paneller, modüler duvar ünitesi) elemanlarla mekanın kendi fiziksel verilerinde olan asmolen tavan dokusu iyi bir birliktelik oluşturdular.

Yol/kaldırım ve ofis cam cephesi arasındaki geniş alan da, içerideki giriş ve ortak alanın devamı niteliğinde. İçeriden ve dışarıdan bakışta da aynı dinginlik algılanıyor; şehrin dinamiğinden cam cepheyle, merdivenle ve ahşap panellerle ayrılan bir ofis mekanı.

Etiketler

Bir yanıt yazın