İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim - 12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşiyor.
İlk İstanbul Tasarım Bienali, 13 Ekim-12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek. İstanbul Tasarım Bienali kentsel tasarım, mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, yeni medya tasarımı ve moda tasarımı gibi yaratıcı endüstrilerdeki tüm alanlara açık olacak.
Tasarım Bienali’nin teması İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Londra Tasarım Müzesi Direktörü olan Deyan Sudjic’in önerisi ile “Kusurluluk” olarak belirlendi. İlk İstanbul Tasarım Bienali küratörleri olarak belirlenen Emre Arolat ve Joseph Grima, “Kusurluluk” temasını ayrı ayrı yorumlayarak, bienal teması çerçevesinde iki bağımsız yaklaşım sunacaklar.
İstanbul Tasarım Bienali, küratör sergilerinin yanı sıra birçok farklı programa da ev sahipliği yapacak. Akademi Programı ile eğitim dünyasının katılımına olanak sağlamak için 26 üniversite ve 74 bölüm ile işbirliği yapılıyor. Bu kapsamda üniversitelerin ilgili bölümleri bienal teması çerçevesinde hazırladıkları etkinlikleri kendi kampüslerinde gerçekleştirecekler. Paralel Katılımcı programı kapsamında, tasarım odaklı stüdyolar ve firmalar kendi kurumsal kültürlerini çeşitli etkinliklerle bienal süresince paylaşacaklar. Tasarım yürüyüşleri, ön etkinlikler kapsamında düzenlenen Atölye Çalışmaları’nın Sergileri, Seminer ve Söyleşi Programı ile Film Gösterimleri, Tasarım Bienali süresince devam edecek diğer etkinlikler arasında yer alacak.
KÜRATÖR EMRE AROLAT SERGİSİ: “MUSİBET”
İstanbul Tasarım Bienali’nde Emre Arolat’ın küratörlüğünde düzenlenecek “Musibet: Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlam’ın Estetizasyonu” başlığını taşıyan sergi İstanbul Modern’de yer alacak. Arolat, sergisinin küratoryal çerçevesini şimdiki zamanın İstanbul’unu kentsel ve mimari tasarım bağlamında irdeleyerek oluşturmayı hedefliyor. “Dönüşüm” ve “Anti-Bağlam” gibi iki ana başlıktan oluşan bu kurgu, ilk başlığında, son dönemde İstanbul’da gündemde olan kentsel dönüşüm ve ilgili projelerin ortaya çıkardıkları toplumsal gerginlikleri, dünyadaki diğer örnek kentlerle karşılaştırarak irdeleyecek. İkinci başlıkta ise ağırlık merkezinde İstanbul’un bulunduğu bir coğrafi palette yerel ve küresel aktörler tarafından üretilen düşünceler, yeni dünyanın evrensel kabulleri ve yeni teknolojilerdeki değişimler, mimari ve moda tasarımı pratikleri arasındaki paralellik tartışılacak.
KÜRATÖR JOSEPH GRIMA SERGİSİ: “ADHOKRASİ”
Küratör Joseph Grima, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda yer alacak sergisinin kavramsal çerçevesini, bürokrasinin tam karşıtı olan “Adhokrasi” olarak belirledi. Grima, İstanbul Tasarım Bienali’ni bir sergilenme platformu yerine laboratuar olarak değerlendirerek; bienal sergisini, tasarım dünyasında son dönemde yaşanmakta olan devrimsel değişimlerin bir sahnesi haline getirmeyi amaçlıyor. Son kullanıcının tasarım ve üretim sürecinin bir parçası olma konseptinden yola çıkan Grima’nın sergisi, tasarımcı, kullanıcı, üretici arasındaki geleneksel ilişkilere meydan okuyan, dinamik karmaşık ve yenilikçi bir yapıya sahip olacak.
Mekânlar
Bienal mekânları pazartesi günü kapalı olacaktır. (15 Ekim 2012 pazartesi günü hariç)
Istanbul Modern “MUSİBET”
10.00-18.00 (Her Perşembe 10.00-20.00)
Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası, Antrepo 4, 34433 Karaköy İstanbul, TÜRKİYE
Özel Galata Rum Okulu “ADHOKRASİ”
10.00-19.00 (Her Perşembe 10.00-20.00)
Kemeralti Caddesi 49, 34425, Galata, Beyoğlu İstanbul, TÜRKİYE
http://istanbultasarimbienali.iksv.org