Yunus Aran Birlikteliği 44.Toplantı: Prof.Dr. Bozkurt Güvenç

Konferans Mimar Sinan Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda 13 Mart 2012 saat 14:30’da izlenebilir.

Mimar Sinan Üniversitesi 1999 Mimarlık Bölümü mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak için ve mesleki kariyerlerini mimarlık alanıyla kesiştiren farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımıyla 2001 yılından bu yana her yıl düzenli olarak Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları’nın 44. konuğu Prof.Dr. Bozkurt Güvenç olacak. Konferans Mimar Sinan Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda 13 Mart 2012 saat 14.30’da izlenebilir.

Mimari yapılar, üretildikleri zaman ve mekânlara tarih düşerler. Çeşitleri sanatları ve teknolojileri içine alan mimarlık, mimarlık için değil, hayat içindir. Üretildikleri zaman-mekanı, ülkeyi ve kültürü yansıtırlar; temsil ederler, bilinçli olarak isteseler de istemeseler de… Oysa, mimarların, zaman-mekanı ve ülkeyi temsil etmek gibi bir dertleri olmadığını savunan tarihçi ve eleştirmenler de vardır. 2011-2012 Akademik Yılı Yunus Aran Birlikteliği etkinlikleri çerçevesinde, konuşmacı Prof.Dr. Güvenç, antik, rönesans, yeniden canlandırma, modern ve postmodern çağlar ile, sonrasındaki dönemlerden bazı örneklerle bu sorunu, kültür tarihi açısından tartışmaya açıyor.

Yunus Aran Birlikteliği ve etkinlikleri hakkında daha fazla bilgiye www.yunusaran.org adresinden ulaşılabilir.

Prof.Dr. Bozkurt Güvenç
Mimar, insanbilimci ve eğitimci olan Prof.Dr. Bozkurt Güvenç, 1926 yılında Samsun’da doğdu. Kabataş Lisesi’ndeki eğitiminin ardından başladığı mimarlık eğitimini ABD’de tamamladı. Hacettepe Üniversitesi’nin kuruluşunda görevler alan Prof.Dr. Güvenç, 1969’da doçent, 1977’de profesör, 1993’te emekli oldu.

Araştırma profesörü olarak Tokyo Üniversitesinde görev aldı. 1974’de Başbakanlık Kültür Müsteşarı olan Güvenç, 1993-2000 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı danışmanı olarak Çankaya’da görev aldı. 1997 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’ne şeref üyesi seçildi.

Halen, Yeditepe Üniversitesi’nde dersler veren, süreli bazı dergi ve yayınlara denemeler yazan Prof.Dr. Güvenç’in, dördü yabancı dillere çevrilmiş 30 kadar kitabı ile, yabancı dillerden Türkçe’ye beş çevirisi vardır. Prof.Dr. Güvenç’in başlıca eserleri arasında; İnsan ve Kültür, Kültür Sorunu ve Değişmesi, Japon Kültürü ve Eğitimi, Mantık ve Metot ile, Türk Kimliği’ni saymak mümkündür.



Etiketler

Bir yanıt yazın