Etkinlik, 29-30 Mart 2012 tarihleri arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleşecek.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi(MSGSÜ), İç Mimarlık Bölümü iş birliği çerçevesinde, “Doğal Yaşam – Doğal Taş” konulu bir sempozyum düzenlenecek.
Bilgi-iletişim çağının sonucu olarak karşımıza çıkan teknolojik gelişmeler günümüz yaşam biçiminin giderek yapaylaşmasına neden olmakta ve özellikle de mekanlarda kendini hissettirmektedir. Doğal malzemelerin yerine önerilen pek çok ürün, her geçen gün daha çok yaşam alanlarımıza yerleşmekle birlikte doğal olanın sağladığı işlevsel ve estetik çeşitliliği ne ölçüde karşıladığı tartışmalıdır. Bu gelişmeler, çevresel faktörlerle birlikte ele alındığında kullanılan malzemeler, geri dönüşümü zor olan ve ekolojik dengeleri sarsan yönüyle de yaşam için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu noktada, insanların sağlıklı ortamlarda yaşamalarının önemi giderek daha çok dile getirilmekte ve doğal yaşam alanlarına yönelik çözümler öne çıkmaktadır. Hızlanan yaşamı yavaşlatma ve yapay ürünlerden uzaklaşma çabaları, mekanlarımızı doğrudan etkilemekte ve malzeme seçiminde bilinçli yaklaşımları zorunlu kılmaktadır.
Doğal taş da gelişen endüstriyel yöntemlerle, benzerlerinin sıkça üretildiği malzemelerin başında yer almaktadır. Ancak; doğal taşın sağladığı avantajları, yapay malzemeler karşılayamamakta ve sürdürülebilir mekan anlayışının gerisinde kalmaktadır. Doğal yaşamın temelini oluşturan ve destekleyen yönüyle doğal taşın; günümüz teknolojileri ile işlenerek sınırsız biçimsel çeşitliliğe ulaştığı gerçeğinden hareketle, mekan estetiği açısından öncelikli tercihler arasında yer alması kaçınılmazdır.
Ülkemizin oldukça kaliteli doğal taş madenlerine sahip, pek çok ülkeye doğal taş ihraç eden ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını düşündüğümüzde mimari ve tasarım alanında bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Doğal taş malzemenin farklı tasarım alanlarında kullanımını desteklemek, endüstriyel, mekansal ve tasarım boyutlarıyla çok yönlü kazanımları da beraberinde getirecektir. Bu perspektifte değerlendirildiğinde; “Doğal Yaşam – Doğal Taş” Sempozyumu öncelikle “Doğal Taş”ın sağladığı avantajları mekansal boyutta çok yönlü olarak irdelemeyi ve yeni tasarım yöntemleri ile farklı estetik söylemlere yer açmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sektörle tasarımcıyı buluşturarak ilgili disiplinlerde konunun tartışılmasını ve son gelişmeleri paylaşmayı hedeflemektedir. Akademik ortam içerisinde endüstriyel paydaşlarla öğrencilerin bir araya geliyor olması da geleceğe yönelik hedeflerin belirlenmesi açısından ayrı bir önem taşımaktadır.
Sempozyuma katılmak isteyen akademisyen, araştırmacı ve meslek insanlarının bildiri özetlerini en geç 9 Ocak 2012 tarihine kadar göndermeleri gerekmektedir. Sempozyumda; belirlenen tema kapsamında bilim kurulu tarafından değerlendirilerek seçilen bildiriler, iki gün boyunca sunulacak ve tartışılacaktır. Konu ile ilgili panellerin de yer alacağı etkinlikte “Artıktan Artıya” konulu workshop çalışmasında, öğrenciler tarafından üretilen tasarımlar da sergilenecektir.