Snøhetta Norveç’in İlk Doğal İklimlendirmeli Karma Kullanımlı Binasını Tasarladı

Snøhetta, Norveç'in ilk doğal iklimlendirmeli karma kullanımlı binasını tamamladı. Vertikal Nydalen, Oslo'nun Akerselva nehri kıyısındaki eski bir sanayi bölgesi olan Nydalen mahallesinde yer alıyor.

Görsel olarak çekici ve dinamik yapı, sürdürülebilir enerji çözümlerine yönelik araştırmalara dayanan basitleştirilmiş ve kendi kendine yeten bir iklimlendirme sistemi içeriyor.

Vertikal Nydalen projesi eskiden otopark olarak kullanılan bir alan üzerine inşa edilmiş.  Mahalleyi canlı bir yerleşim bölgesine dönüştürmek amacıyla, yüksek katlı, karma kullanımlı bir bina ile araçsız bir bölge olan yeni bir şehir meydanı yaratma fırsatı doğmuş. Resmi açılışı 25 Nisan 2024 tarihinde yapılan Vertikal Nydalen, cadde seviyesinde restoranlar, beş katlı ofis alanı ve 11.000 metrekareye yayılan dairelerden oluşuyor.

Zemin kat, kamusal kullanım için oluşturulan çeşitli cepler ve geçitlerle aktif hale getirilmiş.

Proje, çevreye duyarlı mimarinin en iyi örneklerinden biri olarak hayata geçirilirken iklim acil planı konusunda Snøhetta’nın  uygulanabilir çevresel çözümler bulma çabasının da bir parçası olarak tasarlanmış. Stüdyo tarafından “üçlü sıfır çözüm” olarak tanımlanan binada ısıtma, soğutma ve havalandırma için enerji satın alınmaması sağlanmış.  Jeotermal kuyulardan gelen suyun, ısıtma (sıcak su yoluyla) veya soğutma (soğuk su yoluyla) gerektiğinde binanın kil duvarlarında ve beton döşemelerinde dolaşması planlanmış.

Vertikal Nydalen’in beton çekirdeği, termal bir kütle sağlayarak zeminlerden ısı ve soğuğun yavaşça salınmasına yardımcı oluyor. Gün boyunca emilen ısının gece serbest bırakılması ve bu şekilde  bina boyunca sabit bir sıcaklık oluşması sağlanıyor. Isıtma ve soğutma sistemini kontrol eden ısı pompası çatıdaki fotovoltaik panellerden güç alacak şekilde tasarlanmış.

Ofis binalarındaki geleneksel havalandırma sistemleri tipik olarak tavanların döşemeden bir metreye kadar alçaltılmasını gerektirirken Vertikal Nydalen’de, kanallar veya fanlar olmadan doğal bir alternatifin kullanılması ile yerden tasarruf sağlanmış. Binanın açılı cepheleri, rüzgar yüzeye çarptıkça basınç farkları ve hız değişikliklerini sağlamak için hareket edecek şekilde planlanmış. Rüzgar hızı optimize edilerek iç havalandırma iyileştirilmiş.

Vertikal Nydalen’in cephesi, yapının genel sıcaklığına ve estetik çekiciliğine katkıda bulunan ısıl işlem görmüş çamla kaplanmış ahşap elemanlardan oluşturulmuş.

Doğal havalandırma kullanımı için binanın kırk dairesinde belirli parametreler belirlenmiş. Beton mümkün olduğunca açıkta bırakılmış ve her dairenin beton zemininde ince bir meşe parke tabakası kullanılmış. Büyüklükleri 44 metrekare ile 143 metrekare arasında değişen dairelerde çeşitli yerleşim planları oluşturulmuş. Her dairede iç mekanları doğal ışıkla dolduran büyük pencereler tasarlanmış. Ortak koridorlarda meşe tavan süspansiyonları, halılar ve yumuşak mobilyaların sesin emilmesi sağlanmış.

Binanın bodrum katında bisikletler için park yerleri planlanmış. İki çatı terası fotovoltaik panellerin kısmen altına yerleştirilmiş ve ahşap saksılar sulamada kullanılmak üzere yağmur suyunu depolamak için tasarlanmış.

Vertikal Nydalen – Animation of climate system from Snøhetta on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın