Suphasidh Architects tarafından tasarlanan Chonburi Çok Amaçlı Binası'nın sıkıştırılmış toprak duvarlarında renk ve doku katmanları oluşturmak için ülkenin dört bir yanından gelen toprak kullanıldı.
Sahil kasabası Sattahip’te inşa edilen ve Bangkok Körfezi’ne bakan 196 metrekarelik bina, mevcut bir hostelin yanı sıra bir kafe ve dört katlı çok amaçlı bir topluluk alanını kapsayacak şekilde planlanmış.
Suphasidh Architects tarafından, yeni gelişmelerde “göz ardı edilme” riski altında olduğu belirtilen geleneksel inşaat tekniklerinin potansiyelini göstermek için tasarlanan yapı betonarme ve sıkıştırılmış topraktan oluşan açık bir yapıya sahip olacak şekilde hayata geçirilmiş.
Tayland’da sıkıştırılmış toprağın taşıyıcı bir yapı malzemesi olarak sertifikalandırılmaması nedeniyle, Chonburi Çok Amaçlı Binası’nın ana strüktürü betonarme olup bu ızgara daha sonra 35 santimetre kalınlığında toprak duvarlarla doldurulmuş.
Bu sıkıştırılmış toprak duvarlar, Tayland’ın dört bir yanından temin edilen toprak kullanılarak oluşturulmuş ve ülke genelindeki farklı manzaraları yansıtmayı amaçlayan renk ve doku çeşitliliğini sağlamış.
Geniş açıklıklarla hem çevredeki kasabanın hem de denizin manzarası çerçevelenirken, binanın ön tarafındaki açılı balkonla aşağıdaki giriş bölümü korunmuş.
Chonburi Çok Amaçlı Binası’nın uzun cepheleri bir dizi küçük, beton çerçeveli açıklıkla delinerek iç mekanlarda hava akışı sağlanmış ve duvarlar ile zeminlere ışık desenleri yansıtılmış.
Binanın çatısında oturmak ve denize bakmak için siyah çelikten geniş bir gölgelik altında korunaklı bir teras planlanmış.
Hem betonarme strüktür hem de sıkıştırılmış toprak duvarlar içeride açıkta bırakılmış, katlar arasındaki erişim siyah çelik ve ahşap merdivenlerle sağlanmış.
1 Yorum
Böyle şeyleri Türkiye’de nasıl yapamıyoruz aklım almıyor.