Hollanda’da Çevresel Sürdürülebilirlik Konusunda Duyarlılık Gösteren Bir Renovasyon Projesi

Kontrplaktan yapılmış spiral bir merdiven, mimar Julia van Beuningen'in konuta dönüştürdüğü Hollanda'nın Gelderland kentindeki bu sazdan ahırın en önemli parçası olmuş.

Mimar Julia Van Beuningen, Barn at the Ahof adını taşıyan 19. yüzyıl sonlarına ait binanın tam dönüşümünü yöneterek dört yatak odası ve geniş bir açık plan yaşam alanına sahip kiralık bir eve dönüştürmüş.

Kat planının merkezinde yer alan kontrplak merdiven hassas kavisli geometrisi ve ince bileşenleri ile ahırın rustik ahşap sütunları ve kirişleri ile eğlenceli bir kontrast oluşturmuş.

Proje, Van Beuningen’e ailesinden miras kalan Landgoed Appel adlı eski bir çiftlik arazisindeki birkaç binadan biri olarak düzenlenmiş.

Mimar tüm araziyi yeniden inşa ve yenileme yoluyla elden geçirmeyi ve uzun süreli veya tatil amaçlı kiralamalarda kullanılabilecek bir dizi düşük enerjili ev yaratmayı planlıyor.

Ahır yaklaşık 10 yıl önce yenilendiğinden, arazideki diğer bazı mülkler kadar fazla çalışma gerektirmemiş.

Zemin kattaki merdiven, yemek alanı ile odun sobalı salon arasında bir bölme oluşturuyor. Bu alanın yan tarafında minimal çelik bir mutfak adasına yer verilmiş. Ayrıca bu katta erişilebilir bir ebeveyn banyolu yatak odası da planlanmış.

Yeni eklenen ve çok daha küçük olan birinci katta da iki ilave yatak odası ve banyo tasarlanmış.

Van Beuningen mümkün olan her yerde basit doğal malzemeler kullanmaya çalışmış. Yenilenen ahırda kontrplak merdiven ve doğramaların yanı sıra keten ve kireç sıvalı duvarlara da  yer verilmiş.

Akıllıca planlanmış cam detayları ile tasarım daha da zenginleştirilmiş. Ahır tarzı panjurların arkasına gizlenebilen büyük cam kapılar, uzun ve ince tavan pencereleri ve birinci katın kenarını çevreleyen dar bir cam şerit projede öne çıkan diğer  özellikler olarak hayata geçirilmiş.

Dışarıdan bakıldığında bina, sazdan çatısı ve kırmızı tuğla duvarları sayesinde daha geleneksel bir görünüme sahip olacak şekilde planlanmış.

Çevresel sürdürülebilirlik konusunda duyarlılık gösteren projede güneş panelleri ve toprak kaynaklı ısı pompaları da kullanılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın