Mallorca Adası’nda Kireçtaşı ve Kumtaşı Duvarlarla Tasarlanmış Bir Sosyal Konut Projesi

Peris+Toral Arquitectes, Mallorca Adası'nın Son Servera şehrinde tasarladığı sosyal konut bloğu Living in Lime'da kireçtaşı ve kumtaşı duvarlar kullanmış.

Peris+Toral Arquitectes tarafından tasarlanan sosyal konut projesi Living in Lime çevredeki yerel dokuya uyumlu  olacak şekilde tasarlanan 42 konut birimi içeriyor.

Proje, her iki yanında yolların sıralandığı ve taşıyıcı taş duvarlarla çevrili avlularla örülmüş iki alçak blok şeklinde tasarlanmış.

Her katta, iki blok arasındaki boşluk, büyük beton taşıyıcılar tarafından korunan dairelere erişim sağlayan açık bir yürüyüş yolu oluşturmak için kullanılmış.

Her dairenin dışında yer alan bir “giriş kutusu”, çıtalı ahşap paravanlarla çevrelenerek yarı özel bir sundurma alanı oluşturulmuş.

Projenin en büyük zorluklardan biri ise müdahalenin ölçeğini en aza indirmek olmuş. Bu durum, binanın arazinin topografyasına uygun olarak iki bölüme ayrılması ve köydekilere benzer şekilde yükseltilmiş sokaklar oluşturulmasıyla sağlanmış.

Alanın kuzey ve güney uçlarında, farklı koşullara sahip iki avlu alanı tasarlanmış.  Biri giriş plazası olarak işlev görürken, diğeri dairelere bakan bitkilendirilmiş bir alan olarak düşünülmüş.

Projenin dış cephesi beton ve taşıyıcı taşların bir karışımıyla tasarlanmış. Zeminle temas eden alanlarda ağır ve dayanıklı bir kireçtaşı, üst alanlarda ise daha az yoğun sarı tonlu bir kumtaşı kullanılmış. Malzemelerin seçiminde Mallorca’nın yerel mimarisinden esinlenilmiş.

Living in Lime’ın sirkülasyon alanları soluk beton kaplamalarla tanımlanırken dairelerin içinde kireç sıva ve ahşap kombinasyonuna yer verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın