Grand Palais, Paris Olimpiyatları için Restore Edildi

Chatillon Architectes, Grand Palais’nin restorasyonunu Paris Olimpiyatları’ndan önce tamamladı.

Fotoğraflar: Laurent Kronental

Fransa merkezli stüdyo Chatillon Architectes, – bu yaz Paris Olimpiyatları’nda eskrim ve tekvandoya ev sahipliği yapacak olan- Grand Palais’taki atriyumun restorasyonunu bitirdi. Bu restorasyon çalışması sonucunda Grand Palais’de Paris Olimpiyatları için gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlanmış oldu.

Spor etkinliği, cam ve 6.000 ton çelikten oluşan geniş yapıda gerçekleşecek. Yapı, etkinlik sırasında bir fon görevi görecek.

Grand Palais, 1900 yılında Paris Uluslararası Sergisi için inşa edilmesinden bu yana birçok uluslararası sergi ve etkinliğe ev sahipliği yaptı. Chatillon Architectes’in yürüttüğü proje, yapının geçirdiği ilk büyük restorasyon çalışması oldu.

Stüdyoya göre projenin asıl amacı, “genellikle yalnızca uzaktan gözlemlenen bir anıt” haline gelen yapının erişilebilirliğini artırmaktı.

“Bu proje, yapıyı kamuya kazandırmak, çevredeki araziyi geliştirmek, binayı şehirle yeniden etkileşime sokmak ve onu Olimpiyatlar’a uyarlamak için bize bir fırsat sundu.”
Francois Chatillon

Chatillon Architectes, restorasyon çalışması sırasında yapının mimarları olan Henri Deglane, Albert Louvet, Albert Thomas ve Charles Girault’a referans vererek orijinal strüktürü öne çıkardı.

“Odak noktamız her zaman yapının geçmişini onurlandırmak ve en iyi şekilde restore etmekti. Ancak bunu körü körüne yapmamak için projeye modern bir anlayışla yaklaştık. Binanın bir sonraki dönemine hazırlanmasını ve modern toplum için işleyen bir bina olmasını sağladık.”

“Tasarım sürecinden inşaata uzanan projenin ölçeği oldukça inanılmazdı. Süreç içerisinde yapıyı tam anlamıyla tanıyabilmek adına binlerce tarihi belge keşfettik.”

Projenin ilk etabında, 72.000 metrekarelik yapıda; H şeklindeki plan boyunca uzanan orijinal merkezi restore etmek için, nef de dahil olmak üzere üç ana mekan yeniden birbirine bağlandı. Daha önce halka açık olmayan alanlar, bölücü duvarların kaldırılmasıyla gezi rotasının planına entegre edildi ve yeniden halka açıldı.

Nefte yer alan dekoratif balkonlar, güçlendirildi ve restore edildi. Bunun yanı sıra, atriyumun kapasitesini yüzde 60’tan fazla artırmak için kaçış yolları iyileştirildi. Grand Palais’yi çağdaş bir sergi ve etkinlik mekanına dönüştürmek için teknoloji ve bina tesisleri günümüz standartlarına çıkarıldı.

İlk aşama, yapının Champs-Élysées ile bağlantısını güçlendirmek için çevre düzenlemesinde yapılan iyileştirmeler ile tamamlandı. Fotoğraflanmamış olsa da yeşil alanlara 60.000 adet bitki ekilerek çevre yeşillendirildi. Grand Palais’in bir spor ve kültürel etkinlik mekanı olarak 2025 yılında tamamen açılması planlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın