Heatherwick Studio Seul’ün Nodeul Adasını Yeniden Tasarlıyor

Heatherwick Studio, Seul'ün Han Nehri üzerindeki ıssız Nodeul Adası'nı canlı bir kamu parkına dönüştürmek için açılan uluslararası yarışmayı kazandı.

“Soundscape”  isimli kazanan proje, müzik performanslarına ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapabilecek farklı seviyelerde alanlardan oluşuyor.

Yeşil ve biyolojik çeşitliliğe sahip bir peyzaj içinde yer alan tasarım, Seul’ün dağlık arazisinin ve nehirdeki dalga seslerinin desenlerini yansıtacak şekilde tasarlanacak.

Bir yıl süren bir dizi sergi, görüşmeler ve şehir halkı tarafından yapılan halk oylamasının ardından seçilen Heatherwick Studio, tasarımlarının Seul halkını doğa, kültür ve birbirleriyle bağlamak için bir fırsat sunduğuna inanıyor. Nodeul Adası’nı ziyaret edenler, mevsimlere ve duyulara uyum sağlayan, sürekli değişen bir manzarayla karşılaşıyor.

Heatherwick Studio kurucusu ve tasarım direktörü mimar Thomas Heatherwick projeyle ilgili düşüncelerini “Nodeul Adası, Seul şehrinden kaçmak ve onu kucaklamak için harika bir bahane. Birçok insanın giderek artan bir yalnızlık ve izolasyon duygusu hissettiği bu hiper-dijital zamanda, Seul halkını doğayla, kültürle ve birbirleriyle bağlayan hiper-fiziksel bir yer yapmak istiyoruz. Ses dalgaları gibi kıvrılıp bükülen bir peyzaj, doğa açısından zengin yeni bir sahil ile birleşecek ve herkese şehirlerinin kültürünü keşfedip ifade edebilecekleri bir yer sunacak,” şeklinde özetliyor.

Projenin zemin katında bir sanat merkezi ve halka açık bir plaj yer alırken, mevcut yapay peyzaj nehir kıyısı boyunca yumuşak peyzaj ile güçlendiriliyor Peyzaj daha sonra alt seviyeden bir yürüyüş yolu ve bir etkinlik podyumuna doğru yükseliyor. Bu yol, dinlenme alanları ve ada ile Han Nehri manzarası sunan küçük, yüzen adacıklardan oluşan 1,2 km’lik bir skywalk’a bağlanacak.

Proje, Heatherwick Studio’nun Güney Kore’de inşaat aşamasına geçen ilk projesi olacak. Şu anda Büyükşehir Hükümeti ile birlikte çalışmaları devam eden yeni Nodeul Adası’nın 2027 yılında ziyarete açılması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın