Shenzhen Kadın ve Çocuk Merkezi

Shenzhen Kadın ve Çocuk Merkezi

MVRDV, 1994’te inşa edilmiş gökdeleni “Shenzhen Kadın ve Çocuk Merkezi”ne dönüştürerek renkli duvarlar ile yapıyı dinamikleştirdi.

100 metre yükseklikteki gökdelen, yakın zamanda eski ve işlevsiz tasarımından sıyrılarak, kadınlar ve çocuklar için renkli ve davetkar bir tesise dönüştürüldü. MVRDV, “Shenzhen Kadın ve Çocuk Merkezi” isimli tesis için bir dizi aile dostu otel odası tasarladı. Esneklik prensibinden yola çıkılarak tasarlanan odalardan ikisi, geniş aileler için paylaşımlı mekanlar olarak tasarlandı. Dolaplar ve masalar gibi temel öğelerden oyuncak dolapları ve gizli ranzalar gibi eğlenceli mobilyalara kadar çeşitli işlevler sunan mekan, renkli nişler ve kıvrımlara sahip bir duvarla tamamlandı.

1994 yılında inşa edilen yapı, Shenzhen’in ilk büyüme evresinin bir parçasını oluşturuyordu. Ancak aceleye getirilen tasarımı ve inşası nedeniyle yapının, yalnızca bir kısmı kullanılabildi. MVRDV renovasyon projesi kapsamında; cephenin performansını artırmak için renkli çerçevelerden oluşan bir ızgara kullandı, binanın avlusunu otoparktan kamusal alana dönüştürdü ve Shenzhen Metrosu’na erişim sağlamak için yaya tünelini genişletti.

Bütün bunlar orijinal strüktüre ait 24.000 metreküp betonun yeniden kullanımıyla sağlandı. Sonuç olarak proje, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından yeniden canlandırmanın 24 örnek modelinden biri olarak seçildi. Şu anda yapı, çeşitli işlevlerdeki tesisleri ve 194 otel odasıyla, kadınlar ve çocukların refahına hizmet ediyor. Otelin her katında, kendi karakteristik tarzlarını ve fikirlerini otel konseptine taşıyan bir dizi mimar tarafından tasarlanmış ödel odalar bulunuyor.

Her bir ailenin kendine özgü yapısından dolayı, tasarımın temel prensibi “esneklik” olarak belirlendi. Esneklik prensibinden yola çıkılarak sürgülü, ses izolasyonlu bölücü duvarlar tasarlandı. Bu sayede odalar; bir yatak odası ile dinlenme, oyun ve yemek alanı olan iki küçük oda ya da geniş bir ortak alanla birbirine bağlanan iki yatak odası şeklinde kişiselleştirilebiliyor. Yatak odalarının her birine katlanabilir portatif yatakların dahil edilmesiyle tasarım, çeşitli aile tipolojilerine kolaylıkla uyum sağlayabiliyor.

Her iki odada da yer alan kıvrımlı duvarlar, bu esnek alana hayat veriyor. Yaklaşık bir metre kalınlığındaki ahşap bölücü duvar, nişlerle birlikte çeşitli işlevler içeriyor. Her odada rahat bir koltuk, çalışma masası, dolap ve yatak odası ile küçük bir mutfağın bulunduğu yaşam alanı arasında bir antre yer alıyor. Ayrıca odalardan birinde çift ranza, diğerinde ise okuma köşesi, saklanma deliği ve çocuklara özel küçük bir çalışma masası bulunuyor.

Duvarların yaşam alanına bakan kısımları parlak turuncu, pembe, kırmızı ve sarıdan oluşan eklektik bir seçime sahipken; yatak odalarına bakan nişler, bir odada mavi tonları, diğerinde ise yeşil tonları ile daha dingin ve tutarlı bir atmosfer sunuyor. Bu nişlerin dışındaki kaplamalar ve mobilyalar ise ahşap ve nötr tonlardan oluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın