Yunus Emre Bolat, İGÜN Kartal Yerleşkesi “Boşlukların Tasarımı” Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda "Frame" adlı projesiyle Eşdeğer Mansiyon ödül kazandı.
FRAME
PROJE TANIMI VE HEDEFLERİ
Frame, üniversite yerleşkesi içerisindeki binaların dışında kalan alanların, öğrenciler ve diğer kullanıcılar tarafından aktif olarak kullanılabilmesini sağlamak amacıyla nitelikli hale getirilmesini hedefleyen bir projedir. Proje kapsamında, mevcut otopark alanlarının ve tanımsız giriş noktalarının yeniden düzenlenmesi ve kampüs yaşamına entegre edilmesi amaçlanmaktadır. Mevcut atıl alanların (havuz çevresi, otopark alanları, yaya girişine kapalı çevrelenmiş alanlar) sosyal ve kültürel alanlara dönüştürülmesi, binalar arasındaki boşlukların yeşil alanlar ve esnek kullanım alanları olarak değerlendirilmesi, mevcut ağaç varlığının korunarak doğal peyzajın sürdürülebilir biçimde tasarıma entegre edilmesi projenin temel amaçlarındandır.
MEVCUT DURUM ANALİZİ
Kampüse erişim, E-5 (D100) Karayolu üzerindeki yan yoldan sağlanmaktadır. Bu girişin belirgin bir kampüs girişi kimliği taşımadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, açık alanların büyük bir kısmı geçici otopark olarak kullanılmakta ve bu durum, alanların potansiyel kullanımını kısıtlamaktadır.
Yerleşkede mevcut ağaç varlığı ve koru alanları bulunmaktadır. Bu doğal alanlar, kampüs yaşamı için önemli birer kaynak olup korunmaları ve entegrasyonları önem taşımaktadır.
Yapılar arasındaki boşluklar ise atıl durumda olup, sosyal ve rekreasyonel alanlara dönüştürülmeye uygundur.
PROJE TASARIMI
Projede modüler, taşınabilir, dönüştürülebilir, ekonomik ve sürdürülebilir bir tasarım önerisi geliştirilmiştir.
Kampüs girişine tasarım diline uygun, üniversite kimliğini yansıtan, fonksiyonel bir tasarım yapılmıştır. Yaya ve araç trafiği ayrılarak güvenli ve akıcı bir düzenleme sağlanmıştır. Yeşil alanlarla çevrili yaya yolu, kampüs içindeki hareketi rahat ve keyifli hale getirmektedir.
Kampüs içerisindeki yapı girişleri de tekrar ele alınmıştır. Tasarım diline uygun, fonksiyonel, kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan, üstü örtülü tasarım sayesinde kullanıcıları hava şartlarından koruyan bir tasarım gerçekleştirilmiştir.
Mevcutta bulunan kampüs içerisindeki banklar da tasarıma entegre edilmiştir.
Modüler tasarım, banklar için üst örtü oluşturmaktadır. Bu sayede farklı hava şartlarında da öğrencilere kullanım imkânı sağlamaktadır. Ayrıca kampüs içerisinde yer alan kafe için açık alanda ekstra oturma alanları tasarım diline uygun bir şekilde eklenmiştir. Bu sayede halihazırda var olan mekanlar tasarımla birleştirilmektedir. Kullanıcı ihtiyaçları gözeterek yapılan projede araç kullanımı dışında bisiklet kullanımı da dikkate alınmıştır. Modüler tasarım ergonomiye uygun bir biçimde birleştirilerek bisiklet park alanları oluşturulmuştur. Bu sayede bisikletlerin bir arada, güvenli bir şekilde tutulması ve dağınık görüntünün ortadan kaldırılması sağlanmıştır.
Projede öngörülen sosyal etkileşim alanları, öğrenciler ve personel arasında etkileşimi teşvik ederek, kampüs yaşamını canlandırmaktadır. Bu bağlamda atıl durumda olan alanlar değerlendirilerek açık amfi tasarımı uygulanmıştır. Benzer bağlamda tasarlanan ortak mekân, avlu oluşturmaktadır. Kampüsün kültürel çeşitliliğine duyarlı olacak şekilde tasarlanan ortak mekân, farklı kültürel etkinliklere ve sosyal etkileşimlere olanak sağlayarak, kampüs yaşamının zenginleşmesine katkıda bulunur. Sirkülasyon alanı üzerinde oluşturulan sergi alanları, kampüs kullanıcıları tarafından kolaylıkla keşfedilebilir ve kullanılabilir bir konumda tasarlanmıştır.
Ağaçların bol olduğu alanlara tasarlanan oturma birimleri, havuz çevresine tasarlanmış rekreasyon alanı ve mevcutta bulunan birimlerin tasarım ile iç içe çözülüyor olması öğrenci ve personelin dinlenme ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Esnek kullanıma olanak tanıyan, taşınabilir ve modüler bir tasarım kullanmak; tasarlanan yapıların, farklı etkinlikler ve kullanım senaryoları için uygun hale getirilebilecek olmasını sağlar. Bu sayede farklı alanlara farklı ihtiyaçlar doğrultusunda tasarımın yeniden dönüştürülebilme imkânı bulunmaktadır.
Projenin uyarlanabilirliği, esnek tasarım yaklaşımları, kullanıcı ihtiyaçlarına duyarlılık, mevcut altyapıya ve çevreye uyum, ekonomik ve zamanla esneklik, sosyal ve kültürel uyum gibi çeşitli faktörlerle güçlü bir bağa sahiptir. Bu bağlamda, proje farklı koşullara, ihtiyaçlara ve değişen çevresel faktörlere esneklikle yanıt verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu esneklik, projenin uzun vadede sürdürülebilir ve başarılı olmasını sağlamaktadır.
Tasarımda kullanılması öngörülen malzemeler çelik ve ahşaptır. Sürdürülebilir ve ekonomik olmasının yanı sıra hızlı üretim ve kolay montaj imkânı da malzeme seçiminde etkili olmuştur.
SONUÇ
Proje, üniversite yerleşkesinde sosyal yaşamın canlandırılmasını, öğrencilerin ve diğer kullanıcıların dış mekanları aktif olarak kullanmalarını hedeflemektedir. Projenin sürdürülebilir ve ekonomik olması, hızlı üretim ve kolay montaj süreçlerine uygun olması, farklı kullanım çeşitliliğine uygun alanlar yaratılması, farklı alanlara uyarlanabilir olması üniversite kampüs yaşamına önemli katkılar sağlayacaktır.