Ağaçlı Ofis Yapısı

Pham Huu Son Architects tarafından Vietnam'da tasarlanan Office for Trees, sürdürülebilir mimarlık ilkelerine göre inşa edilmiş.

Fotoğraflar: Hiroyuki Oki

Vietnam, derinlemesine bir dönüşümden geçiriyor. Ekonomik ve sosyal kalkınma yayılıyor. Büyük şehirler ile kentsel alanlar, bakir tropikal bölgelerin yeşil alanlarını değiştirerek yeni semboller olarak ortaya çıkıyor. Ancak, bu durum aynı zamanda yeşil alan kaybı, artan hava sıcaklıkları, çevresel kirlilik ve emisyonlardaki artış gibi önemli zorluklarla karşı karşıya olduğumuza dikkat çekiyor. Bu sorunlar sadece mevcut yaşam kalitesini etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda gelecekte potansiyel olarak daha ciddi sonuçları da öngürüyor.

Vietnam’ın merkezinde bulunan Cam Lam – Khanh Hoa’daki ofis projesi, Cam Ranh Uluslararası Havalimanı’nın yaklaşık 10 km kuzeyinde yer alıyor. Yatırımcının taleplerine göre, proje iki ana alana ayrılmış: biri esnek çalışma alanı ve karşılama bölümü, diğeri ise Model Ev alanı.

Model Ev alanı, müşterilere yaşam alanında derin bir deneyim sunmayı amaçlayarak yatak odalarından mutfaklara, yemek alanlarından banyolara kadar tüm olanaklarla donatılmış. Alan ile şirketin müşterilerine en iyi iç mekan deneyimini sunması hedefleniyor.

Mevcut arazi parselinin merkezi konumunda bulunan büyük bir mango ağacı kesilmek yerine korunmuş.

Ayrıca bu konumda, yağmurlu günlerde çatıdan toplanan yağmur suyunu toplamak için kullanılan 30 metreküplük bir kapasiteye sahip yeraltı su rezervi bulunuyor. Dahası, yağmur suyu, ön bahçede bulunan bir balık havuzuna bağlanıyor. Burada balık ve mikroorganizmaların atıkları filtreleniyor ve otomatik bir sulama pompası sistemi ile çatıdaki yeşillik tanklarına ve projenin etrafındaki bahçeye su sağlanıyor, bu yenilenme döngüsü ve su kaynakları korunmasını amaçlıyor.

Yeşillik, mekanın her yerine yerleştirilmiş olup çatıya yerleştirilmiş yeşillik tankları, yalnızca altındaki mekana serin bir hava ortamı oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda bir havalandırma yuvası sistemi ve büyük cam kapılarla birleştirilerek sıcak günlerde bile klima ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Çatıdaki bitki sıraları arasındaki boşluklar sayesinde gün ışığından optimum şekilde yararlanılıyor ve bu da gündüz ışığı ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Güneş panelleri, Model Ev alanının üzerine yerleştirilmiş olup, tüm ofise temiz enerji sağlıyor, sürdürülebilir ve enerji verimli bir peyzajla bütünleşiyor.

Proje, yerel olarak kolayca erişilebilen çevre dostu bir malzeme olan pişmemiş tuğlalardan inşa edildi.

Ayrıca yağmur suyu yeniden kullanımı, doğal ışık kullanımı, güneş enerjisi ve çevresel yeşillik sistemleri gibi bir dizi sürdürülebilir çözümle birleştirilmiş.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın