Time Out İstanbul ve Beyaz Art iş birliğiyle düzenlenen ve Türk Çağdaş Sanatı'nın önemli sanatçılarının eserlerini bir araya getiren İstanbul Yaz Sergisi'nin ilki, 7 Temmuz'a kadar, 10:00 - 20:00 saatleri arasında, Tophane Antrepo 5'te izlenebilir.
Time Out İstanbul ve Beyaz Art işbirliğiyle düzenlenen ve Türk Çağdaş Sanatı’nın birçok dalında etkin olan sanatçıların eserlerini biraraya getiren İstanbul Yaz Sergisi’nin ilki, mimari bölümüyle, İstanbul ve Türkiye’de faaliyet gösteren önde gelen mimarlarının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Tüm eserlerin satışta olduğu sergi, 7 Temmuz’a kadar, 10:00 – 20:00 saatleri arasında, Tophane Antrepo 5’teki sergi alanında ziyaret edilebilir.
“Sanatta Demokrasi” hedefiyle düzenlenen serginin mimarlık bölümünde, Türkiye’nin yapılı çevresinin oluşumuna katkıda bulunan mimar ve tasarımcıların önemli eserleri sergileniyor. Serginin mimarlık bölümünün küratörlüğünü de üstlenen, mimari teorisyen ve eleştirmen Gökhan Karakuş, sergilenen eserlerin seçiminde, İstanbul, Türkiye ve bölgenin içinde bulunduğu önemli mimari gelişim süreci hakkında genel fikir veren eserlerin değerlendirildiğini belirtiyor. Karakuş görüşlerini; “Bugün, İstanbul ve Türkiye’nin yapılı çevresinin oluşumunda kritik bir dönemdeyiz. Böyle bir ortamda, mimari önemli bir dönüm noktasında. Yapı sektöründe yaşanan ikinci hızlı yükseliş, hali hazırda şüpheli bir doğaya sahip binalara yenilerini ekliyor. Yıpranmış tarihsellik, ucuz ticari yaklaşım ve zayıf modernizm günümüzde Türkiye inşaat sektörünü yönetiyor. Daha ileri mimari konseptler benimseyen mimarlar, fikirlerini ortaya koyabilecekleri elverişli platformlara sahip değil. İstanbul Yaz Sergisi’nin mimari bölümü, bu mimarların fikirlerini yansıtan eserlerini daha geniş bir kitleye taşıyor.” şeklinde dile getiriyor.
Mimari bölümde sergilenen eserler, İstanbul Yaz Sergisi’nin sanatı daha geniş kitlelere ulaştırma hedefi doğrultusunda, sanat eseri olarak koleksiyoner ve ziyaretçilere sunuluyor.
Time Out İstanbul Genel Yayın Yönetmeni ve İstanbul Yaz Sergisi organizatörlerinden Deniz Huysal mimari bölüm ile ilgili düşüncelerini şu şekilde belirtiyor; “İstanbul Yaz Sergisi’ni, Dünyanın prestijli sanat kuruluşlarından Londra Royal Academy’nin desteğiyle gerçekleştirdik. Royal Academy tarafından düzenlenen 200 yıllık Yaz Sergisi geleneğinin önemli kısımlarından biri de mimari bölüm. İstanbul’da düzenlediğimiz Yaz Sergisi’nde derinlik ve genişlik sağlamak için en doğru ismin, Türk mimarların fikirlerini anlayan ve aynı zamanda mimarlar ile önemli mimari ve toplumsal konular arasında bağ kurabilen kürator Gökhan Karakuş olacağını düşündük.”
İstanbul’da çalışan birçok önemli mimarın eserleri arasında çeşitli maketler, çizimler, fotoğraflar, baskılar ve eskizler yer alıyor. Richard Rogers tarafından tasarlanan ve Levent’e yapılması planlanan bir kulenin taslağı, Ishtiaq Rafiuddin ve Henrik Schulte tarafından, Taksim meydanının altına yapılması planlanan bina hakkındaki ütopik teklif, Cem Kozar ve Işıl Ünal’ın, artık var olmayan tarihi yapıları içeren Hayal-et Yapılar projesinin dijital görselleri, mimarların İstanbul için geliştirdiği çeşitli projeler arasında yer alıyor.
Ziyaretçiler aynı zamanda mimarların çalışma süreçlerini gösteren eserleri görme ve satın alma şansına da sahipler. Şanal Mımarlık’tan Alexis Şanal ve Murat Şanal, KolMac’tan Şulan Kolatan ve William MacDonald, Uras + Dilekçi Architects’ten Emir Uras, Durmuş Dilekçi, Fikret Sungay ve Salih Küçüktuna ile Nazli Gönensay, Gökhan Avcıoğlu, Nilufer Kozikoğlu, Superpool, Tanju Özelgin ve Nevzat Sayın’a ait çalışmalar, bu mimarların çalışma süreçlerini anlatan zengin bir görsel anlatım sunuyor.
Gökhan Karakuş, sergilenen eserlerle ilgili olarak “Türkiye’de çalışan mimarların görsel yaratıcılıklarının büyük bir kısmı, yalnızca eserlerin tamamlanmış halini ya da tamamlanmış görünümlü bilgisayar görüntülerini görebildiğimiz için farkedilmiyor. Bu sergiyle, koleksiyonerler ve ziyaretçiler, mimarların nasıl çalıştığını görebilecek. Özellikle soyut görsel anlatımlardaki belirginliğin, Türkiye’deki mimarinin en önemli özelliklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Ayrıca iki boyutlu çalışmayı tamamlayan soyut modellerden oluşan ve mimari yaratıcılığı daha kapsamlı olarak gösteren ilginç bir koleksiyonumuz var.” diyor. EAA – Emre Arolat Architects ve Tabanlıoğlu Mimarlık’ın devam etmekte olan önemli projelerini gösteren fotoğrafların yanı sıra Zaha Hadid’in Kartal ana planı projesinin litografik baskıları, Autoban’ın Nef Flats 163 projesinin dijital baskıları, EAA – Emre Arolat Architects’in Kağıthane Ofispark projesinin maketi gibi geliştirilmekte olan projelerin görselleri de sergide yer alıyor.
El çizimi görseller hala mimari gelişimin önemli bir parçasını temsil ediyor. Cengiz Bektaş, Sema Topaloğlu, Yıldırım Kocacıklıoğlu, Mehmet Kütükçuoğlu, Ertuğ Uçar, Kerem Erginoğlu, Kaya Arikoğlu, Arzu Nuhoğlu ve Arif Özden’e ait eskizler, bu mimarların çizim yeteneklerini ortaya koyuyor.
Sergide Eserleriyle Yer Alan Mimarlar
Adnan Serbest
Arif Özden
Arzu Nuhoğlu
Autoban – Sefer Cağlar ve Seyhan Özdemir
Aziz Sarıyer
Beliz Oral
Boğaçhan Dündaralp
Bulent Özden
C. Alper Derinboğaz
Can Çinici
Cem Kocacıklıoğlu
Cengiz Bektaş
Defne Önen
Ege Adaş
EAA – Emre Arolat Architects
Erginoğlu & Çalışlar – Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar
Extramucadele
Gökhan Avcıoğlu
Han Tümertekin
Kaya Arıkoğlu
KolMac – Şulan Kolatan ve William MacDonald
Mikael Pors
Mimaj – Ishtiaq Rafiuddin ve Henrik Schulte
Nazlı Gönensay
Nevzat Sayın
Nilüfer Kozikoğlu
Pattu – Cem Kozar ve İşıl Ünal
Refik Anadol
Rogers Stirk Harbour + Partners
Şanal Mimarlik – Alexis Şanal ve Murat Şanal
Sema Topaloğlu
Şevki Pekin
Superpool – Selva Gürdoğan ve Gregers Thomsen
Tabanlıoğlu Mimarlık – Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel
Tanju Özelgin
Teğet – Mehmet Kütükçuoğlu ve Ertuğ Uçar
Thai Duong
Uras + Dilekçi – Emir Uras, Durmuş Dilekçi, Fikret Sungay, Salih Küçüktuna
Yıldırım Kocacıklıoğlu
Zaha Hadid
7 yorum
Kim demiş yazın sergiye gidilmez diye 😛 gerçekten güzel bir sergi olmuş çok güzel şeyler vardı.Kesinlikle tavsiye ederim gitmenizi.
bir saat sonra gidiyoruz :))
bedava yapmışlar koş koş koş!
harika bir sergi, kaçırmayın
Bu kadar kapsamlı bir sergi tasarladığı için Gökhan Bey’i tebrik etmek lazım gerçekten.
sergiyle ilgili şöyle bir gelişme var,
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetayV3&ArticleID=1054663&Date=01.07.2011&CategoryID=82
Extra Mücadele ile ilgili haber sanırım. Etiketleme yapılmadığı için ilgili haberler bölümünde listelenmiyor. Etiketlemenin yapılması ve ilgili haber olarak listelenmesi dileğiyle.
Sergi kapandı. 7 Temmuz olarak duyurulan son gününden bir gün önce gitmemize rağmen gezemedik, toplamak zorunda kalmışlar 🙁 Ancak sitelerinde kapanış tarihi hala 31 Temmuz görünüyor, gitmeyi düşünen varsa haberi olsun :/