Moravian Square Park

Moravian Square Park

Brno'daki Moravian Square'de yer alan, Consequence Forma Architects tarafından tasarlanan park, şehrin sürekli kargaşası ve trafiğiyle tezat oluşturuyor.

Proje, Brno’nun tarihi merkezinde yoğun olarak kullanılan bir kamusal alanın 21. yüzyılın taleplerini karşılayacak şekilde yeniden canlandırılmasına yönelik kapsamlı bir yaklaşımı temsil ediyor

Proje, mavi-yeşil altyapı unsurlarını, çevresel sürdürülebilirlik gerekliliklerini ve biyoçeşitliliği, birlikte toplum yaratmayı ve kapsayıcılığı benimsiyor.

Parkın merkezinde yer alan bu alan, su aynası veya sisli bir bulut oluşturan bir fıskiyeye sahip bir toplanma yeri.

Arena, mekana dinginlik hissi veren ve kucaklayıcı bir halka oluşturan devasa bir bankla tanımlanıyor.

Yayalar için özel olarak tasarlanan bu benzersiz alan, yeni bir konsept olan ortak konforu sunuyor.

Bank, parkı ziyarete gelenleri yaslanabileceği, oturabileceği, rahatlayabileceği ve oynayabileceği bir özgürlük hissine davet ediyor.

Bu nedenle mekan büyük ölçüde canlandırılmış. Günün ilk ışıklarıyla birlikte arena canlanıyor ve çeşme alanı bir sahneye dönüşüyor.

Sahneden geçen herkes kendi hareketine dahil oluyor ve suyun yüzeyinde aksiyon ve huzurun bir karışımını deneyimliyor.

Su, aynalı bir yansımayla her durumu zenginleştiriyor. Çeşmenin modu merkezdeki aktiviteyi büyük ölçüde etkileyerek, etkileşimi ve oyunu çekerek teşvik ediyor.

Yaz aylarında, kamusal alandaki yaşam geliştikçe, mekan çocuklarla dolup taşıyor ve yetişkinler de ara sıra ferahlatıcı anların tadını çıkarıyor.

Rahatlama ve aktivite, güneşlenme ve serinleme imkanı sunan bu yer, “Brno Denizi” lakabını kazanmış.

Daha önce kullanılmayan alanlar tamamen Aziz Thomas Kilisesi ile yeni keşfedilen şehir manzarasına bakan çekici bir mekana dönüşüyor.

Kafe pavyonu, park ile şehir arasında bir arayüz görevi görerek, yavaş yavaş kentsel bir bulvara dönüşen trafik yoğunluğundaki Koliště Caddesi’nin kentsel karakterini güçlendiriyor.

Kafe, terasıyla birlikte, olgun ağaçların altındaki dairesel gölgeli gezinti yolunu tamamlamakta ve rahatlama ve etkileşim için çeşitli alanlar yaratıyor.

Ağaç gölgeliklerinin altındaki hafif çakıllar, titrek gölgeler saçarak ziyaretçileri kalmaya davet ediyor.

Atlıkarınca ve farklı boyutlardaki sandalyeler ve masalar çocukların odak noktası. Özgün oyun öğeleri, bir kafe metropolü olarak şehir konseptinden esinlenmiş.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Mavi-yeşil altyapı, su rejimini orijinal haline döndürüyor.

Doğadan ilham alan bu önlemler, yağmur suyunun park içinde tutulmasını en üst düzeye çıkararak toprağa güvenli bir şekilde sızmasını ve bitki örtüsüne daha iyi destek sağlamasını mümkün kılıyor.

Sıcak günlerde, park ve çevresi, fıskiye özelliği ve serinletici sis nozulları tarafından da geliştirilen uygun bir mikro iklime sahip.

Mavi-yeşil altyapı, kentleşmiş alanlarda iklim değişikliğine uyum sağlamak için temel bir önlem çünkü sel önleme ve kuraklığı sistematik ve en etkili şekilde ele alıyor.

Park, mavi-yeşil altyapı bileşenleriyle iklim dalgalanmaları sırasında vatandaşlara ekosistem hizmetleri sunuyor.

Yağmur suyunun bir kısmı taşkın yatağını, çakıldaki ağaçları veya parkın kuzey kenarındaki şeridi sulamak için kullanılıyor.

Daha geniş çim alanlar ve alt yataklar, derin çakıl profilleri nedeniyle suyu yoğun bir şekilde alıyor ve emiyor.

Çimler üç çeşit: parkın merkezindeki piknik alanı; ağaçların altındaki yarı gölgeli alanlarda ve bataklıkta çim ve bitki topluluğu; oyun ekipmanlarının etrafındaki çakıl çimler ve granit kaplamanın tohumlu derzleri.

Parkın öne çıkan bir özelliği de otsu katmanlar, çalılar ve ağaçlardan oluşan kenarlar.

Bu, çeşitli bir doğal topluluğun gelişmesi için iyi koşullara sahip, korumalı ve iyi tanımlanmış bir çevresel çerçeve oluşturuyor.

Modellenmiş çöküntüler ve yükseltiler (höyükler ve kanallar) içeren yatak, Moravya’nın taşkın yatağı manzaralarının arazisindeki sırtlar olan periyodik olarak su basmış biyotoplardaki doğal süreçlerden esinlenmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın