Beton ve Yarı Saydam Kompakt Bir Japon Evi

IGArchitects, Japonya'nın Saitama kentinde beton ve büyük yarı saydam pencereli bir ev tasarladı.

Fotoğraflar: Ooki Jingua

70 metrekarelik Check Patterned House, iki büyük beton blok etrafında planlanmış. Bu bloklar yapısal destek sağlarken servis alanları içeriyor, geri kalan duvarların tam yükseklikte camla kaplanmasına olanak tanıyor ve projenin adını veren ızgaralı bir cephe oluşturuyor.

IGArchitects’in kurucusu Masato Igarashi, “Arsa göze çarpan bir köşe arsası olduğundan, arsaya uygun olacak şekilde onu inşa etmenin uygun bir yolunu düşündük.”

“Binanın tamamı için temel oluşturmak maliyetli olacağından, iki beton blok sütun gibi dikildi. Bu beton bloklardan temelsiz döşemeler konsolide edildi. Bu duvar sütunları, giriş, banyo, tuvalet, depo ve tesisat bacası gibi büyük pencereler gerektirmeyen mekanları çevreliyor,” diye ekledi.

Arsanın kuzeydoğu ve güneybatı köşelerinde yer alan beton hacimler, evin iki katındaki açık yaşam alanları ve yatak odaları ile bağlanıyor.

Bu yaşam alanları mahremiyeti korurken ışık sağlamak için yarı saydam camlarla kaplanmış ve geceleri camdan gelen parlaklık fener benzeri bir etki yaratıyor.

Evin girişi, yatak odasının karşısındaki açık plan oturma, yemek ve mutfak alanına, beton bir merdivenle ikinci yatak odasına ve çalışma alanına çıkıyor. Dışarıda, küçük bir asfalt yol ve bitkilendirme alanı sitenin çevresini sarıyor.

Beton köşe blokları ve zemin plakası açıkta bırakılmış ve ahşap zeminler, ahşap bölme duvarları ve iç mekanların gelecekte kolayca değiştirilebilmesine olanak tanıyan sürgülü kapılarla birleştirilmiş.

Yarı saydam cephedeki ahşap çerçeveli sürgülü pencereler, her iki katın da kısmen dışarıya açılmasına olanak tanıyor.

Igarashi, “Bu ev iyi yalıtılmış, ancak içeride bile dış betonun dokusunu hissedebiliyorsunuz. Başka bir deyişle, evin içindeymişsiniz ama yine de dışarıdaymışsınız gibi hissediyorsunuz,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın