Belçika’da bulunan başlangıçta Louvain-la-Neuve postanesi olan ve son olarak Louvain Üniversitesi için çeşitli öğretim kurslarına ev sahipliği yapan karakteristik bina, Archipelago Archis tarafından restore edildi.
Ses kaydı standartlarını karşılamak için aşırı bölünmüş ve akustik olarak yalıtılmış, netliği ve malzemelerinin sadeliği kaybolan binanın mimarisini ortaya çıkarmak için ilk görev, binayı söküp çıplak bırakmak olmuş.
Hacimler hem işlevsel hem de mekansal olarak bölümlere ayrılmış. Çatının olağanüstü biçimi, kirişlerin ve gün ışığını içeri alan cam tuğlalar kurtarılmış.
Yenileme stratejisi, binayı bozulmamış durumuna geri döndürmeyi ve yaşam döngüsünün bir sonraki aşaması için gereken teknoloji ve termal konforu sağlamayı amaçlıyor. Yenileme vizyonunu izleyerek, yalnızca halihazırda değiştirilmiş duvarlara müdahale edilmiş. Doğu cephesi, zemin kattaki mekansal sürekliliği artırmak için uyarlanan tek cephe olmuş.
Centre d’enseignement supérieur, de promotion et de formation continuée en Brabant wallon (CPFB) eski postaneyi bir öğrenim merkezine dönüştürmek için bir çağrı başlattığında mimarlara tek bir soru sormuşlar: Bu bina yeni öğretim yöntemlerine ve çok çeşitli kurslara nasıl uyarlanabilir?
CPFB gibi bir enstitü sunduğu derslerin yanı sıra öğrencileri, grupların büyüklüğü, öğretim kadrosu ve ders programları açısından da çeşitlilik gösteriyor.
Etkin ve üretken bir birlikte oluşturma süreci için grup dinamikleri, işyerleri ve yerler, kullanıcılar ve araçlar arasındaki bağlantılar hakkında bilgi toplamak amacıyla belirli bir dizi grafik belge hazırlanmış. İkinci aşamada bilgiler analiz edilmiş ve farklı aktivite ve mekanları tanımlanmaya başlanmış.
Birlikte yaratma sürecinin sonuçları doğrulandıktan sonra “etkinlik temelli tasarımın” mekansal olanaklarını keşfetmeye başlamışlar. Geleneksel olarak bir program şu şekilde tasarlanıyor: Yer = İşlev = Etkinlik. Yeni öğrenme yöntemlerine uyum sağlamak için, bir işleve kalıcı bir yer tahsisinin ortadan kaldırılması öneriliyor.
İşlevler hareketli ve insanlar gerçekleştirdikleri etkinliğe bağlı olarak hareket ederler (ve ardından doğru yeri bulurlar). Binanın her yerinde, güçlü bir mekansal karaktere sahip, bir işlevden ziyade bir aktiviteyi barındıracak şekilde tasarlanmış mekanlar tanımlamak tercih ediliyor. Yer = Etkinlik, İşlev Hareketlidir.