GROW

Modern Office of Design + Architecture (MODA) tarafından tasarlanan bir konut projesi olan GROW, Kanada'da yer alıyor.

Bir konut projesi olan GROW; yaklaşık 2400 metrekarelik bir çatı katı kent çiftliğinin bağlayıcı sosyal unsurları kullanılarak oluşturuldu. Çeşitli birim ve boyutlara sahip konutlardan oluşan projede, toplam 20 üniteye yer verildi. İmkan açısından oldukça zengin olan proje; Calgary şehir merkezinde daha önce hiç görülmemiş bir ölçekte özel bahçeler, yeşil çatılar, arıcılık gibi kentsel bahçecilik uygulamalarını mümkün kıldı. Bu imkanların yanında, köpek gezdirmek ya da temiz hava almak gibi aktiviteler için keyifli bir yaşam alanı oluşturulmasıyla, sakinler arasında oluşabilecek spontane etkileşimler teşvik edildi.

Farklı kuşaklardan, farklı demografik yapılardan bireyler arasındaki sosyal etkileşimi destekleyebilmek adına, GROW’un bünyesindeki birimler, çeşitli yaş grupları ve aile tipolojilerine uygun tasarlandı. Konut sitesi içerisinde; stüdyo daireler (42 m²), orta büyüklükte daireler (56 m²), asma katlı loftlar (79 m²), ve dubleks daireler (93 m²) gibi birçok seçenek sunuldu. Bu kurgu doğrultusunda, emekli bir çiftin yanına çocuklu genç bir aileyi veya bir öğrencinin yanına genç bir profesyoneli yerleştirerek, yakınlık yoluyla sosyal bağlantılar teşvik edildi.

GROW, sosyal etkileşim olanaklarının sirkülasyon alanları gibi ortak mekanlarla sınırlı olduğu toplu yaşamının “özelleştirilmesi”ne yeni bir yorum getirdi. Hem birim çeşitliliğini hem de kentsel tarımı, toplu konutlara yönelik pasif bir yaklaşım olarak kullanarak, bina sakinlerinin demografik çeşitliliğini kapsayan tarım faaliyetleri sunuldu.

Mekan yaratma konusundaki bu özenli yaklaşım, artan sosyal farklılıklar ve sosyal izolasyonun ciddi sağlık etkileriyle başa çıkarken, dayanıklı topluluklar inşa etmek için kritik bir önem taşıyor. Proje kapsamında, topluma fayda sağlayan bir kaynağı yetiştirme ve bakımını yapma ortak hedefini taşıyan tarım gibi faaliyetler, bir güven ortamı inşa etmek için araç olarak kullanıldı. GROW’un aktif sosyal alanlara verdiği önem sayesinde, yaş ve demografik farklılıklar daha az belirgin hale geldi.

Bu “toplum mühendisliği” yaklaşımı tamamen radikal bir yaklaşım olmasa da, Calgary şehrinde alışılmadık bir durumdu. GROW tarafından; “toplum mühendisliği” yaklaşımının şehir merkezinde daha yaygın hale geldiği ve gayrimenkul ile birlikte sosyal sermaye inşa etmeye odaklanıldığı bir senaryo içerisinde, daha adil ve kapsayıcı kentler yaratılabileceği düşünülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın