Sıkıştırılmış Topraktan Sahne Sanatları Merkezi

Hassell ve Localworks Architects, Uganda'daki Bidi Bidi mülteci yerleşim yeri için bir sahne sanatları merkezi tasarlamak amacıyla To.org ile iş birliği yaptı.

Bidi Bidi Sahne Sanatları Merkezi, 250.000’den fazla yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapan ve Afrika’nın en büyük mülteci yerleşim yerinde yaşayanlar için yaratıcı bir çıkış noktası olarak tasarlandı.

Fotoğraflar: Mutua Matheka

Hassell ve Localworks tarafından tasarlanan amfi tiyatro benzeri yapı, iki komşu mahalle arasındaki sınırda yer alıyor. Her iki taraftaki mevcut yollarla uyumlu bir şekilde konumlandırılması, binanın ortak bir alan hissi yaratmasını sağlıyor.

To.org, yaratıcı bir çıkış yolu sağlamanın yanı sıra, bu “toplulukları müzik ve dans aracılığıyla birleştirmeyi” umduklarını söylüyor.

İçerisinde performanslar ve etkinlikler için bir sahne ve büyük gruplar için bir kayıt stüdyosu bulunan yapı, mülteciler için yaratıcı bir çıkış noktası olarak tasarlandı.

Formu, geleneksel amfi tiyatrolardan esinlenerek tasarlanmış. Etkinlikler, sahneyi dışarıya gösteren açılabilir bir arka duvara sahip binanın eliptik formunda gerçekleştiriliyor.

Binanın tanımlayıcı özelliklerinden biri, binanın üzerinde sarkan, yağmur suyu için bir huni görevi gören ve oluklu metal ve polikarbonattan oluşan çatısı. Yağmur suyu çatıdan toplanıyor ve eğimli alandan topluluk için bir su noktasına borularla taşınıyor.

Çatı ayrıca, duvarların üzerinde yükseltildiği için binanın doğal olarak aydınlatılmasında önemli bir rol oynuyor ve gün ışığının mekana girmesine izin veren bir açıklık yaratıyor. Pleksiglas cam levhalar da tavan penceresi olarak kullanılmış.

Bidi Bidi Gösteri Sanatları Merkezi’nin malzeme paleti, bölgede bulunabilen malzemelerle geliştirildi ve yerel topluluk tarafından inşa edildi. Binanın duvarları, yerel kaynaklı topraktan yapılmış, elle sıkıştırılmış ve güneşte kürlenmiş toprak tuğlalardan oluşuyor.

Binanın çevresinde kuraklığa dayanıklı ağaç kümeleri, ayrıca bir topluluk sebze bahçesi, guava bahçesi, patikalar ve oturma alanları bulunuyor. Bunlar, merkezin etrafında bir sınır oluşturmak ve aynı zamanda yerel biyolojik çeşitliliği artırmaya yardımcı olmak amacıyla peyzaj mimarlığı uygulaması The Landscape Studio tarafından düzenlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın