Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı 2024-2025 Projeleri Açıklandı

Salt Sanatsal Araştırma ve Üretim Destek Programı’yla desteklenecek projeler belirlendi.

Bu yılki değerlendirme süreci, Vasıf Kortun (Küratör), Elvira Dyangani Ose (Museu d’Art Contemporani de Barcelona Direktörü), Manuel Segade (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía Direktörü), Ala Younis (Akademie der Künste der Welt Sanat Yönetmeni), Fatma Çolakoğlu (Salt Araştırma ve Programlar Direktörü) ve Juan Pujol Rodríguez’in (BBVA Vakfı Direktör Yardımcısı) yer aldığı Seçici Kurul tarafından yürütüldü.

193 başvuru arasından Sanatsal Araştırma Fonu kapsamında Aslı Uludağ‘ın Geothermalisms projesi; Üretim Fonu kapsamında ise Ali Taptık’ın Looking at Osmanbey: Social and Spatial Entanglements of Fashion Trade ve Merve Mepa‘nın An Interwoven Network: Threads and Trace projesi seçildi. Kurul, seçimlerle ilgili olarak şunları belirtti: “Araştırma Fonu ile Aslı Uludağ’ın Ege Bölgesi’nde jeotermal enerji üretiminin maddi politikalarına odaklı projesinin desteklenmesine oy birliğiyle karar verildi. Proje, araştırma konusunun derinliği ve kapsamlı yaklaşımı ile öne çıktı. Üretim Fonu kapsamında ise Ali Taptık’ın Osmanbey’deki moda ticaretini; Merve Mepa’nın insan, zanaat ve teknoloji arasındaki etkileşimleri odağına alan projeleri son aşamaya kalan iki başvuru oldu. Özgün nitelikleri göz önüne alınarak her iki projenin de desteklenmesi kararlaştırıldı. Farklı sanatsal yaklaşımlar sunan bu iki projenin desteklenmesinin daha zengin ve çeşitli bir sanat ortamına katkıda bulunacağına inanıyoruz.”

Sanatsal Araştırma Fonu kapsamında Aslı Uludağ’ın projesine 20.000 Euro; Üretim Fonu kapsamında Ali Taptık ve Merve Mepa’nın projelerine 10.000’er Euro’luk destek sağlanacak. Sanatçıların fon kapsamında ürettiği işler 2025 yılında Salt’ta (Türkiye) ve BBVA Vakfı’nda (İspanya) sergilenecek.

Sanatçılar Hakkında

Aslı Uludağ, lisansını School of the Art Institute of Chicago’da; yüksek lisansını Goldsmiths, University of London Research Architecture Bölümü’nde tamamladı. Araştırma temelli pratiğinde, insan-çevre ilişkilerini belirleyen hukuki, mimari ve tekno-bilimsel yapılar ile bu ilişkilerde açığa çıkan şiddeti irdeliyor. Performans ve etkileşime dayalı enstalasyonlar, atölye çalışmaları ve spekülatif anlatılar aracılığıyla çevreyle ilişki kurmanın alternatif yollarını araştırıyor. Katıldığı sergiler arasında Suyun Bildikleri, Pilot Galeri, İstanbul (2022); 5. İstanbul Tasarım Bienali (2020); Bir Avuç Hak, Pera Müzesi, İstanbul (2018) ve Dissecting Signifiers, Ukrainian Institute of Modern Art, Chicago (2016) yer alıyor. 2022’de Prince Claus Mentorship Ödülü’nü alan Uludağ, Practices of Attunement’ın kurucularındandır.

Ali Taptık, sanatçı ve yayıncı. Kentsel peyzaj ile mimarinin temsili, birey ve kent arasındaki ilişki, psikocoğrafya, edebiyat-görsellik ilişkisine odaklanan Taptık, çalışmalarında İstanbul’un sürekli değişen manzarasını belgeliyor. Yayımlanmış kitapları arasında Kaza ve Kader (Filigranes Editions, 2009), İstanbul’u Resmetmek (Akın Nalça, 2010), There are no failed experiments (Atelier de Visu, 2012) ve Nothing Surprising (Marraine Ginette, 2015) bulunuyor. İşleri Pera Müzesi, Salt (İstanbul), MAXXI (Roma), Ashkal Alwan (Beirut), Venedik Mimarlık Bienali dâhil olmak üzere birçok yerde sergilenen Taptık, Bandrolsüz kolektifi ve Tarihî Yedikule Bostanları Koruma Girişimi’nin kurucu üyelerindendir. Yayıncılık, araştırma ve tasarım stüdyosu Onagöre’nin genel yayın yönetmenliğini ve 212 Photography Istanbul︎︎︎’un küratöryel danışmanlığını yapmaktadır.

Merve Mepa, geleneksel üretim pratikleri, çizim, baskı resim, internet, video ve deneysel elektronik alanlarında maddi formlar ile toplumsal söylemler arasındaki etkileşimleri irdeliyor. Gelenek, emek, kültürel çalışmalar ile teknolojilerin üretim biçimleri ve yöntemlerinin tarihsel evrimine odaklanıyor. Lisansını matematik ve resim alanlarında tamamlayan Mepa, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Anasanat Dalı’nda Sanatta Yeterlik eğitimine devam etmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın