Yeni Tammisto Elektrik Trafo Merkezi

Kivinen Rusanen Architects, Helsinki'de eski bir şalt sahasındaki mevcut yapılaşmayı düzenleyerek arazinin ve çevrenin mimari mirasıyla uyumlu yeni bir elektrik trafo merkezi tasarladı.

Vantaa’daki Tammisto Elektrik Trafo Merkezi, on yıllardır Helsinki metropol bölgesine merkezi bir elektrik şebekesi olarak hizmet veriyordu. Alandaki eski sistemlerin kapasite ve güvenliklerini artırmak için yenilenmesi gerekiyordu.

Bu doğrultuda, Finlandiya’nın ana şebeke operatörü Fingrid Oyj, eski şalt sahasının yerine 110 kV Gas-Insulated Switchgear (GIS) sistemini barındıracak yeni bir bina inşa etti. İnşaat süreci, trafo merkezi ve şebeke operasyonlarındaki kesintileri en aza indirmek ve sorunsuz bir geçiş sağlamak amacıyla aşamalara ayrıldı. Proje kapsamında yeni enerji hattı yapıları, çitler, yedek güç jeneratörü ve kapsamlı peyzaj düzenlemeleri yer alıyor. Aynı zamanda trafo merkezinin kapasitesinin gelecekte genişletilmesine olanak tanıyarak artan elektrik ihtiyacına karşı geleceğe yönelik bir çözüm sunuyor.

Vantaa şehrinin imar planı düzenlemeleri doğrultusunda, arazideki yeni binaların ve altyapı sistemlerinin uyumlu bir mimariye sahip olması projenin ana hedeflerinden biriydi.

Yeni trafo binasının tasarımı, tarihi trafo binası ve çevresindeki konutlar ile uyum içinde olacak şekilde hazırlandı. Yapıda tuğlalar kullanılarak, sıcak renkler ve farklı dokular ile cephe boyunca zengin bir çeşitlilik elde edildi.

Proje arazisi, Helsinki havaalanına, ana ulaşım yollarına, ticari alanlara ve konut mahallelerine yakın konumda yer alıyor. Bundan dolayı çevresi çitler ve kontrol kapısıyla çevrilmiş ve kamu erişimine kısıtlı. Arazide her biri benzersiz özelliklere sahip birkaç bina ve yapılaşma bulunuyor. Bunların arasında en eski ve sembolik bina, 1947 yılında inşa edilen Aarne Ervi tarafından tasarlanmış eski trafo binası. Bu bina düşük ve uzun bir yapıya sahip. Bir ucunda yüksek bir transformatör kulesi bulunuyor. Kırmızı tuğla cephesi ve kiremit kaplı çatısı ile arazide öne çıkıyor. Bu bina, ofis işlevi kazandırılarak yeniden kullanıma açıldı ve şehrin imar düzenlemeleri kapsamında koruma altına alındı. Arazideki diğer yapılar arasında 400 kV şalt sahası binası, transformatör depoları, açık şalt alanları ve enerji iletim yapıları bulunuyor. Ayrıca arazide yüksek ağaçlar ve orman alanları da mevcut.

Yeni trafo merkezi binasının mimarisi, ölçek, kütle ve cephe malzemeleri açısından eski trafo merkezi binası ile bağlantı kurarken bir yandan da çevredeki konut alanının ölçeği ile uyum sağlıyor. Eski trafo merkezinin iki parçalı kompozisyonu, yeni binanın kütlesindeki üçgen kesitlere ilham veriyor. Bina, bu kesitlerle tanımlanan üç farklı bölüme ayrılıyor. Her iki üçgen uçtan da binaya erişim sağlanıyor ve bu bölümlerde tüm binaya hizmet eden tesisler bulunuyor. Uzun orta bölüm, ana ekipmanları ve kablo odalarını içeriyor. Bina, zemin katta hizmet alanları ve ikinci katta ana GIS ve kontrol odaları bulunan iki katlı bir düzene sahip.

Yeni binanın cephelerinde, kütle ve mekânsal düzenlemeyi vurgulamak için dört farklı tuğla döşeme düzeni kullanıldı. Bu düzenlemeler, dik ve dar köşeler ile geniş açıklıklar etrafında detaylandırıldı ve bu detayları sağlamak için 13 farklı özel tuğla türü kullanıldı. Her tuğla türü için detaylı çizimler ve 3D modeller oluşturuldu. Binanın strüktürü prefabrik beton kullanılarak yapıldı ve çift katmanlı cepheler, tuğla ve cam arasındaki boşluğa yerleştirilen çelik bir iskelet ile desteklendi.

Tasarım planı, 1980’lerden kalma iki beton trafo sığınağının yenilenmesini de içeriyor. Cepheler, beton yüzeyine nüfuz eden ve çimentoyla reaksiyona giren “Umbra” rengindeki patina boyası ile kırmızımsı kahverengi bir görünüm kazandı. Eski ve yeni trafo merkezi binalarının cephelerinde kullanılan kırmızı tuğlalar, Corten çeliğinin toprak tonları ve Umbra renkli betonun birleşimi, yapılara sıcak ve uyumlu bir görünüm kazandırıyor.

Mevcut şalt sahası ve elektrik hatları inşaat sırasında da çalışmaya devam etti. Teknik kurulumlar tamamlandıktan sonra, eski şalt sistemleri ve elektrik hattı yapıları devre dışı bırakılıp alandan kaldırıldı.

Tammisto Elektrik Trafo Merkezi projesi, sürdürülebilir kentsel altyapı gelişimine yönelik bir mimari kimlik yaratıyor. Toplumun elektrik ihtiyacına katkı sağlayarak güvenilir bir güç kaynağı sunmayı amaçlıyor ve aynı zamanda çevresinin görsel ve kültürel bütünlüğünü artırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın