19. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’na Başvurular için Açık Çağrı

Dünyanın en önemli mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin 19’uncu edisyonu gelecek yıl 10 Mayıs–23 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Bienaldeki Türkiye Pavyonu’nun koordinasyonunu üstlenen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), sergide yer alacak projeyi belirlemek amacıyla iki aşamalı bir açık çağrı yapıyor.

Açık Çağrı

Türkiye Pavyonu için yapılacak başvurularda ilk aşama için sunulacak önerilerin mimarlık alanındaki güncel sorunları yeni fikir ve kavramlar üzerinden yerel, bölgesel ve küresel boyutlarda tartışmaya açabilen, mimarlık kavramlarını disiplinlerarası ve/veya disiplinlerüstü yaklaşımlarla irdeleyen, alışılagelen anlatıların dışına çıkabilen, tutarlı bir küratoryal metin ortaya koyması bekleniyor.

Sergide yer alacak projenin güçlü bir görsel anlatımı olmasının yanı sıra temanın anlaşılır ve erişilebilir olması da önem taşıyor. Çağrı, içinde Türkiye’den bir ekip liderinin yer aldığı çokuluslu ekiplerin de katılımına açık.

Serginin kavramsal çerçevesinin 19. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin temasıyla uyumlu olması bekleniyor.

Başvuru Aşamaları

Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde altıncı kez yer alacak Türkiye Pavyonu için yapılan çağrının ilk aşamasında, başvuracak adayların sergi teması ve proje önerileri, sergi tasarımı ve mekânsal kurgu, ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan belgelerin yanı sıra başvuru sahibi ya da sahiplerinin özgeçmiş ve portfolyolarını sunmaları gerekir.

Seçici Kurul’un ikinci aşamaya geçmek üzere belirleyeceği üç projenin ekiplerinden ise takvim, çalışma yöntemi, basılı malzeme, bütçe gibi konularla ilgili ayrıntılı dokümanlar istenir. İki aşamalı süreç sonunda seçilecek başvuru sahiplerinin sergiyle ilişkili tüm küratoryal sorumlulukları üstlenmesi ve sergiyi Seçici Kurul ve İKSV ekibi ile koordinasyon hâlinde geliştirmesi beklenir.

Başvurular için çevrimiçi forma ek olarak küratoryal öneriyi açık şekilde ifade eden bir metnin (en çok 5.000 karakter) ve diğer tüm belgelerin 11 Eylül 2024 saat 18.00’e kadar İngilizce olarak ve PDF formatında yüklenmesi gerekir.

Yukarıda belirtilen gereklilikleri yerine getirmeyen başvurular değerlendirmeye alınmaz.

Kimler Başvurabilir?

Açık çağrıya küratör, mimar, sanatçı, tarihçi, tasarımcı, teorisyen, eleştirmen ve ilgili alanlarda çalışan herkes başvurabilir.

İKSV çalışanları, Seçici Kurul üyelerinin birinci dereceden akrabaları veya iş ortaklarının/çalışanlarının başvuruları değerlendirmeye alınmaz.

Başvurular bireysel veya ekip hâlinde yapılabilir. Uluslararası bir ekip olarak başvurulması durumunda ekipte Türkiye’den en az bir katılımcının bulunması gerekir.

Ekip hâlinde yapılan başvurular için bir ekip lideri belirlenmelidir.

Başvuru için Gerekenler

Çevrimiçi başvuru formu

Küratoryal öneriyi açıklayan metin (en fazla boşluksuz 5.000 karakter)

Ekip yapısı ve çalışma prensiplerini açıklayan belge

Başvuru sahibi veya sahiplerinin ayrıntılı özgeçmişleri

Sergi tasarımı ve mekânsal kurgu (en fazla 10 MB)**

Portfolyo (en fazla 10 MB)

*Tüm belgelerin İngilizce hazırlanması ve PDF formatında olması gerekir. Dosyalar, başvuru formunda yer alan ilgili alanlara yüklenmelidir.

**Mekân planlarını buradan indirebilirsiniz.

Son Başvuru

11 Eylül 2024, 18.00

Daha fazla bilgi almak için: venedikbienali@iksv.org

Seçim Süreci

Türkiye Pavyonu sergisinde yer alacak proje beş kişiden oluşan Seçici Kurul tarafından, iki aşamalı bir açık çağrıyla belirlenir.

İlk aşamaya başvuran projeler, küratoryal temanın geçerliliği, önerilen projenin uygulanabilirliği ve küratoryal ekibin organizasyon yapısına göre değerlendirilir.

İkinci aşamaya devam etmek üzere belirlenecek üç projenin ekibinden ise çalışma yöntemi, basılı malzeme, takvim ve bütçe gibi konularda daha ayrıntılı bir sunum hazırlamaları istenir. Seçilen proje sahiplerine araştırmalarını derinleştirmek için bir hakediş verilir, proje ekipleri projelerini ayrıntılandırmalarının ardından Seçici Kurul ve İKSV ekibine bir sunum yapmak üzere İKSV binasına davet edilir.

Seçici Kurul

Türkiye Pavyonu sergisinde yer alacak projeyi iki aşamalı açık çağrı yöntemiyle belirleyecek Seçici Kurul bu yıl Melike Altınışık, N. Müge Cengizkan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Oral Göktaş ve Dr. Sait Ali Köknar’dan oluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın