Eski Bir Ortaokulun Dönüşümü: Mortagne Kültür Merkezi

Eski Bir Ortaokulun Dönüşümü: Mortagne Kültür Merkezi

Lemoal Lemoal Architectes, yeni bir kültür merkezinin inşasıyla Fransa'nın Mortagne-au-Perche kentindeki eski bir ortaokula yeni bir hayat getirdi. Mortagne Kültür Merkezi projesi, müzik okulu, orkestra, yerel dernekler ve spor tesisine ev sahipliği yapıyor.

Mortagne-au-Perche kenti, zengin bir mimari mirasa sahip olup, yapılarını restore edip dönüştürerek bu mirası canlandırmayı ve bölgenin çekiciliğini artırmayı hedefliyor.

Kasaba sakinleri, köyün kalbinde bulunan eski bir ortaokul binasını kültür merkezi olarak kullanmayı seçmiş. Bu proje kapsamında, 20. yüzyıldan kalma bina yenilenerek standartlara uygun hale getirilmiş. Ana hedefler, mevcut binanın korunması ve iç mekanın daha kapsamlı bir şekilde yeniden düzenlenmesi olmuş.

Projede cephelerin estetiğinin yenilenmesi ve binanın termal performansının iyileştirilmesi hedeflenmiş.

Cephelerin süsleme unsurları değiştirilmemiş. Pencerelerin çevrelerinde, binanın kimliğini korumak adına, temizlenmiş ve onarılmış sırlı tuğlalar kullanılmış. Lobiye daha fazla ışık girmesini sağlamak için ise birtakım değişiklikler ve uyarlamalar yapılmış.

Mortagne-au-Perche kasabasının bir parçası olan Parc Régional du Perche, “percheronne” mimari mirasının önemli örneklerine ev sahipliği yapıyor. Bina cephelerinin renkleri, yerel jeolojinin ürünü olan “Perche kumu”nun geleneksel kullanımından esinleniyor. Bu sebeple, önceden var olan koyu sıva yerine daha açık bir renk tonu tercih edilmiş, bu sayede binanın görünümü aydınlatılmış ve çevredeki diğer yapılarla uyumlu bir renk paleti oluşturulmuş.

Binanın termal açıdan yenilenmesi, duvarlar ve döşemelerin daha iyi performans gösterebilmesi için yalıtımının artırılmasıyla sağlanmış. Ayrıca, ısıtma ve klima sistemlerini içeren kapsamlı bir teknik yenileme gerçekleştirilmiş.

Bina, “L” şeklinde bir yerleşim planına sahip olup iki merkezi avlu etrafında düzenlenmiş iki kattan oluşuyor. İki kanat, eski ortaokulun giriş kapısı ile birleşiyor ve her sınıfa erişim sağlayan koridorlar bu girişe eklemleniyor.

Mevcut plan organizasyonu, binanın iki kanadının yeni dağılımının temelini oluşturuyor. Planın açık kompozisyonu, basit bir beton kolon-kiriş strüktürüyle destekleniyor. Bu şekilde, yeni sınıf düzenleri oluşturuluyor.

Üst üste uygulanan farklı duvar kaplamalarının katmanları kaldırılmış. Bu şekilde yapısal bileşenlerin doğallığını ortaya çıkarmak hedeflenmiş. Bu süreç, beton kolon ve kirişleri başlangıçtaki özelliklerine geri döndürmüş.

Binada bulunan diğer unsurlar korunarak geliştirilmiş. Örneğin bazı beton kiremitler ve temizlenip yeniden konumlandırılan çeşmeler, zamanın ve binanın geçmişinin bir simgesi olarak kalmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın