OMA’dan Bordeaux Şehrine “Anti-İkonik” Bir Köprü

OMA, Fransa'nın Bordeaux şehrinde, Garonne Nehri üzerinde, kent için bir kamusal alan olarak tasarlanan geniş bir köprüyü tamamladı.

Rem Koolhaas ve Chris van Duijn tarafından tasarlanan, 549 metre uzunluğu ve 44 metre genişliğindeki Smone Veil Köprüsü, geniş bir yayalaştırılmış alanı içerecek şekilde planlanmış.

Tasarımcılar köprü ile ilgili düşüncelerini “İkonların ve simge yapıların çağında Bordeaux şehrinin bu anti-ikonik tasarımı inşa etmeye karar vermesi çok özel,”şeklinde paylaşıyor.

Simone Veil Köprüsü’nde otomobiller, toplu taşıma araçları ve bisikletler için ayrılmış şeritler bulunurken genişliğinin 28 metresi “nötr, programlanmamış alan” olarak tanımlanmış. OMA, bu alanın sanat gösterileri, festivaller ve pazarlar da dahil olmak üzere kültürel veya ticari amaçlarla kullanılmasını planlamış.

Rem Koolhaas yapıyı, simge olması amacıyla inşa edilen ve karmaşık mühendislik çözümleri kullanan pek çok modern köprüye alternatif olarak tasarladığını belirterek, “Bu köprü uzmanlar için değil, insanlar için, proje biçime odaklanmak yerine performansa odaklanıyor” diyerek görüşlerini iletiyor.

Adını Fransız siyasetçi ve Avrupa Parlamentosu eski başkanı Simone Veil’den alan köprü, Bordeaux’da Garonne Nehri üzerinde yer alan sekizinci köprü olma özelliğini taşıyor.

Köprü, batı yakasındaki Bègles banliyösünü, Arkéa Arena’nın önünde ağaçlarla dolu bir meydanın oluşturulduğu doğu yakasındaki Floirac şehrine bağlamak üzere inşa edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın