Kengo Kuma Seul’de Ses Müzesi Tasarladı

Kengo Kuma Seul’de Ses Müzesi Tasarladı

Kengo Kuma and Associates, katmanlı olarak asılı duran alüminyum borularla çevrili bir ses müzesi tasarladı. Seul'ün Gangnam bölgesinde bulunan Audeum, ziyaretçilerin müzedeki ses üretim ekipmanları koleksiyonunu keşfederlerken beş duyularını uyandıracak şekilde tasarlanmış.

Müze, sesin elle ve gözle deneyimlenebileceği bir yer olmanın yanı sıra insanların sesi beş duyuyla deneyimlemesine olanak tanıyan bir mimari enstrüman.

Kengo Kuma and Associates, müzenin dış cephesini, giriş kısmında cam bir cepheyi ortaya çıkarmak için yerden yükseltilen, üst üste binen alüminyum boru katmanlarıyla sarmış. Cepheye eklenen bu art arda borular, bir ormandaki ağaçların arasından süzülen güneş ışığını taklit etmek amacıyla ışık ve gölge desenleri oluşturmak için tasarlanmış.

Alüminyum borular, doğal ışığın değişimlerini taklit ediyor ve rastgele düzenlenmesiyle doğal düzensizlik ve düzen arasındaki uyumu vurgularken hava durumu, zaman ve mevsime göre değişen ışığın güzelliğini öne çıkarıyor. Ayrıca, parlak alüminyum borular tüm binayı sarıyor ve dış cephenin mevsimlere göre yeni ifadeler göstermesine olanak tanırken kentsel çevrenin ve doğanın rastgele özelliklerini mimariye dahil ediyor.

Dışarıda, ön kısımda yer alan bir dış merdiven, zemin seviyesinden gömülü müze girişine kadar uzanırken içeride, Audeum’un ana giriş alanında cam duvarlar ve binanın yanında yer alan ikinci bir dış merdiveni gizleyen ahşap paneller bulunuyor.

Girişin yüksek tavanından aşağı doğru daha fazla alüminyum boru sarkıyor ve dış boruların eğrisini yaklaşık olarak takip ederek girişi sergileyen bir görünüm oluşturuyor. Müzenin iç mekânında ise doğayı çağrıştıran ahşap yüzeyler, alüminyum borularla tezat oluşturuyor.

Dış mekânın sert alüminyumunun iç mekandaki yumuşak ahşap malzemeye geçiş yapması dışarıdan içeriye doğru kademeli bir değişim yaratıyor. Ahşap kaplama, insan duyularını uyaran ve doğaya yakınlık hissi yaratan bir mekân oluşturmak için akustik düşünülerek tasarlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın