Doğal Unsurlar ile Desteklenen Spor Klubü

Doğal Unsurlar ile Desteklenen Spor Klubü

DP Architects tarafından Singapur'da tasarlanan SAFRA Choa Chu Kang Clubhouse, çevreye dost ve kullanıcı refahına önem veriyor.

SAFRA Choa Chu Kang Clubhouse (CCK), Singapur’da DP Architects tarafından,  DP Engineers (Structure), DP Green ve DP Sustainable Design ile işbirliği içinde bir spor kulübü olarak tasarlanmış.

Kamuya açık bir park içinde yer alan bu tesis, tasarım ekibinin kulüp binasını hem son kullanıcının hem de çevrenin sağlık ve refahına öncelik veren “Fitness Oasis” olarak kavramsallaştırmasından doğmuş.

Yenilikçi tasarım özellikleri, doğal unsurların etrafında çalışacak şekilde uygulanmış. Böylece sporu teşvik etme ve toplum refahını destekleme ana vizyonunu da yükselten sürdürülebilir bir gelişme sağlanmış.

Bu ilk olarak, parkın eksenine yönlendirilen ve yeşil bir avlu ile vurgulanan binanın kütlesinde ifade edilmiş.

Merkezi yeşil omurga, kulüp binasına süzülen doğal ışığı ve havalandırmayı en üst düzeye çıkararak yapay aydınlatma ile mekanik soğutma kullanımını azaltıyor ve kulüp binasını parkla sorunsuz bir şekilde bütünleştiriyor.

İkinci olarak, bina çevresi boyunca stratejik olarak yerleştirilen ve hesaplamalı akışkanlar dinamiği ile türetilen sistemler, aynı anda hava koşullarına maruz kalan yollar boyunca rüzgar kaynaklı yağmuru azaltırken su tüketimini en aza indirmek için sulama için yağmur suyunu kullanıyor.

Kulüp binasının kapsamlı olanakları, rekreasyon alanları ve ortak bahçeleriyle yaratıcı bir şekilde iç içe geçen bu alanlar, insanları bir araya getirmek ve güçlü bir topluluk duygusunu teşvik etmek için sinerji içinde çalışırken fiziksel ve zihinsel refahı da destekliyor.

Doğa, toplum ve yaşam tarzının bu birleşimi, biyofili ve yayalaştırılmış ağların geliştirme boyunca entegrasyonu ile daha da yükseltilmiş.

Karbonla daha fazla mücadele etmek için aktif tasarım stratejileri kullanılmış.

Bunlar arasında otomatik bölgesel karartıcılar gibi enerji tasarruflu LED aydınlatma tasarımının kullanımı; soğutucu tesislerinden gelen sıcak suyu yeniden kullanarak elektrikli ısıtma için kullanılan enerjiyi azaltan bir ısı geri kazanım sistemi ve fotovoltaik paneller yer alıyor.

Bu tasarım kararı, erken tasarım aşamasında gerçekleştirilen tam kapsamlı, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (Life Cycle Assessment – LCA) ile vurgulanıyor.

Bu değerlendirme, projenin somutlaştırılmış karbon emisyonları hakkında bilgi sağlamak ve sürdürülebilir malzemelerin kullanımını belirlemek açısından kritik öneme sahip.

SAFRA Choa Chu Kang, yeşil beton ve geri dönüştürülmüş çelik kullanılarak inşa edilmiş ve bu sayede brüt kat alanı başına somut karbon emisyonları %23 oranında azaltılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın