Foster + Partners, Antakya Masterplanının Detaylarını Açıkladı

Foster + Partners, Antakya'nın yeniden inşası için hazırladığı masterplanın detaylarını açıkladı.

Görseller: Foster + Partners

Foster + Partners, Antakya’da 30 kilometrekarelik bir alanı kapsayan masterplanın üzerinde mühendislik danışmanı Buro Happold, ulaşım danışmanı Mic-hub ile DB Architects ve KEYM Kentsel Yenileme Merkezi ile birlikte çalışıyor.

Proje, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin ardından Türkiye’nin yeniden inşasına yönelik Türkiye Tasarım Vakfı tarafından yürütülen daha geniş kapsamlı planının bir parçası.

Projede, Antakya’nın önceden var olan özelliklerinin yeniden oluşturulması ve geliştirilmesi hedefleniyor.

Foster + Partners’a göre Antakya’daki binaların yaklaşık yüzde 80’i depremde hasar gördü. Proje, ayakta kalan yapıları korumayı ve toplu taşımayı, yayaları ve bisikletlileri teşvik eden verimli bir yol hiyerarşisinin oluşturulması planlanıyor.

Şehri dirençli hale getirmeyi hedefleyen Foster + Partners, nehrin etrafındaki taşkın riski altında olan alanları belirledi. Bu alanlar etrafında daha fazla su akışı sağlanacak ve yeşil alanlar oluşturulacak.

Foster + Partners ortağı Loukia Iliopoulou, “Depremden önce Antakya şehri, sürdürülebilir yeniden yapılanma sırasında ele almayı hedeflediğimiz bazı zorluklarla karşı karşıyaydı. Taşkın riski olan bölgelerde ve mevcut akarsuların yanında çok sayıda bina inşa edilmişti. Kent organik olarak ve nispeten kontrolsüz bir şekilde büyümüş, bu da yayılmaya yol açmış, kamusal alanlar araçlar tarafından domine edilmiş ve açık alanların dağılımında da eşitsizlik vardı.”

Antakya için hazırlanan geniş kapsamlı masterplan, depremden önceki yapı dokusunu hatırlatacak şekilde tasarlanmış, her biri kendi ticari merkezlerine ve ana caddelerine sahip 13 mahalleyi kapsıyor.

Kamusal alanlar aynı zamanda acil durum toplanma alanları olarak da kullanılacak. Acil servis araçlarının girebileceği genişlikte yollar ve acil durum barınaklarının kurulabileceği kadar alan bulunacak.

Foster + Partners ve BIG, Hatay’ın Yeniden İnşasına Yardım Edecek

Etiketler

Bir yanıt yazın