Sönmüş Kireç Fırınları ile Entegre Müze Tasarımı

Studio of HUST tarafından tasarlanan Pugong Mountain Geology (Lime Mine) Museum, bölgedeki sönmüş kireç fırınları ile entegre bir tasarıma sahip.

Pugong Dağı, Henan Eyaleti, Xinyang’da yer alıyor. Efsaneye göre Tang Hanedanlığı döneminde Taoistler bu dağda inzivaya çekilmiş, ilaç toplayıp simya yapmış ve dünyayı kurtarmak için çömlekler asmışlar.

Dağın erdemleri tüm insanlar tarafından takdir toplayınca Pugong Dağı denilmiş. Belgeler, geçmişte Pushan’ın antik ağaçlarının, asmalarının ve çam kanatlarının boş olduğunu ve uzaktaki geniş gökyüzüne bakıldığında sisin içinde mor puslar olduğunu kaydediyor.

Pugong Dağı kireçtaşından oluşan bir dağ. Son yıllarda, Çin’in hızlı kentleşmesi, Pugong Dağı’na büyük iş fırsatları getirmiş. Kireç yakmak için yerel olarak yüzlerce küçük kireç fırını inşa edilmiş.

Bir zamanlar yemyeşil olan Pugong Dağı, Langya Dağı’na dönüşmüş. Ancak, çevreye zarar verme pahasına bu tür bir gelişme tabii ki sürdürülmemiş. Ülkenin katı çevre koruma politikası uygulamaya konduktan sonra, kireç fırını tamamen kapatılmış ve alan terk edilmiş bir kireç madeni sahası haline gelmiş.

Sürdürülebilir kalkınma kavramını teşvik etmek için, bölge yönetimi kireç fırınları temalı bir müze inşa etmeyi planlamış. Birden fazla plan karşılaştırıldıktan sonra bu plan seçilmiş. Yeni müze mevcut kireç fırınları ile entegre edilmiş ve kesintisiz eski kireç fırın grubu jeolojik parkın simge kapısı olarak kullanılmış.

Fırının çatısı seyir platformuna dönüştürülmüş ve eski fırınlardan birinin kül çıkışı müzenin ana müzesi olarak belirlenmiş. Girişte, müzeye malzeme beslemek için korunmuş eski bir tuğla merdiven “gömülmüş”, bu da tamamlanmamış maden ocağını, harap alçı fırınını ve yepyeni müzeyi organik bir bütün haline getiriyor.

Eski kireç fırınının vurgulanması için müzenin şekli ve rengi kasıtlı olarak zayıflatılmış, eski kireç fırınının arkasına “gizlenmiş” ve sergi alanının bir kısmı zemine “bastırılmış”, böylece müzenin yüksekliği eski kireç fırınına göre azaltılmış. Üretimi durdurulduktan sonra kalsine edilmemiş, sönmüş olan kireç taşı peyzaj elemanı olarak kullanılmış.

Müze binasının ilgili yerlerine gözetleme pencereleri ve seyir platformları kurulmuş, böylelikle eski kireç fırını ve çok uzak olmayan dağ, pencereden görülebilen geniş bir manzara haline geliyor. Gerçek sergilerin ölçeği, müze binasını bu özel yere sıkıca demirlemiş durumda.

Etiketler

Bir yanıt yazın