Platform Şehirciliği Temalı EELISA Uluslararası Yaz Okulu Tamamlandı

İTÜ’de EELISA Avrupa Üniversitesi kapsamında ilk kez düzenlenen Platform Şehirciliği Uluslararası Yaz Okulu, 5-7 Ağustos 2024 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde başarıyla tamamlandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Mühendislik, Öğrenim, İnovasyon ve Bilim Birliği (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance – EELISA) bünyesinde ilk kez bir uluslararası yaz okuluna ev sahipliği yaptı. İTÜ Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi’nin desteğiyle düzenlenen ve pilot etkinlik olma özelliği taşıyan uluslararası yaz okulunun konsepti, İTÜ’nün ‘Geleceği Dönüştür’ vizyonuna uygun olarak tasarlandı. İTÜ Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi, İTÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Merkezi, 1773İTÜTeknopark, Sampaş Holding ve Madrid Politeknik Üniversitesi (UPM) gibi önemli paydaşlar yaz okuluna kurumsal olarak destek verdi.

Etkinlikte ayrıca İTÜ Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi tarafından geliştirilen ‘Yenilikçi Öğrenme İstasyonları Modeli’ ilk kez bir uluslararası yaz okulu konsepti içinde test edildi. Farklı öğrenme yöntemlerini bir arada sunan ve yenilikçi pedagojik yaklaşımlar içeren bu model sayesinde etkinlik sonunda aşağıdaki öğrenme çıktılarına ulaşıldı:

  • Dijital çağda kentsel deneyimin değişen doğasını ve mantığını anlama,
  • Dijitalleşme ve otomasyonun şehirler, toplum, doğa ve ekonomi üzerindeki etkilerini görme,
  • Yenilikçi bir dijital platform fikrinin nasıl geliştirileceğini öğrenme.

Etkinlik müddetince katılımcılarla yapılan bilimsel temelli öğrenme kazanımı ölçme ve değerlendirme anketleri, yaz okulu içeriğinin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından üç tanesine (Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı; Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar; Hedefler için Ortaklıklar) güçlü katkı sunduğunu ortaya koydu.

Platform Şehirciliği EELISA Uluslararası Yaz Okulu Yürütücüsü Doç.Dr. Fatih Eren, ezberlerin bozulduğu dijital çağda eğitim-öğretim yöntemlerimizin değişmesi ve çeşitlenmesi gerektiğini, İTÜ Eğitimde Mükemmeliyet Merkezi’nin bu yönde sarf ettiği özgün çabanın EELISA Avrupa Üniversitesi kapsamında ilgi görmesinden ve karşılık bulmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Kentsel alanların giderek daha bulanık ve karmaşık bir dijital ekosistem tarafından kuşatıldığını, dijital platformların kentsel yönetişim, mekânsal planlama, ekonomi ve toplumu dönüştürme potansiyelinin yüksek olduğunu ifade eden Eren, platform şehirciliği alanında daha fazla araştırmaya ve çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yaz okuluna destek veren ve katkı sunan tüm kurum ve kişilere teşekkürlerini sundu.

Etiketler

Bir yanıt yazın