2034 FIFA Dünya Kupası Stadyumları 02

Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapmaya hazırlandığı 2034 FIFA Dünya Kupası stadyumlarını yayınlamaya devam ediyoruz.

Önerilen ev sahibi şehirler arasında Riyad, Cidde, Al Khobar, Abha ve Kızıldeniz kıyısında inşa edilmesi planlanan 170 kilometre uzunluğundaki doğrusal şehir Neom yer alıyor. Ayrıca, ülke genelinde 73’ü yeni inşa edilecek toplam 134 tesis olması planlanıyor.

FIFA, Suudi Arabistan’ın ev sahipliği vizyonu ve stratejisini, ayrıca oyunların oynanacağı 15 stadyumu detaylandıran resmi Suudi Arabistan Adaylık Kitabı’nı yayımladı. Dünya Kupası için tek aday olan Suudi Arabistan’ın, FIFA tarafından aralık ayında resmi olarak 2034 etkinliğine ev sahipliğini onaylanması bekleniyor.

King Saud University Stadium / Michael KC Cheah (Riyad)

25.000 kişilik stadyum, Dünya Kupası için geçici olarak kapasitesini 46.000’e çıkaracak iki mevcut mekândan birisi. Etkinlik sonrası, 33.000 seyirci kapasitesine dönerek üniversite takımları ve topluluk etkinliklerine hizmet verecek. Yenileme projesi 2030’da başlayacak ve 2032’de tamamlanacak. Hashem Contracting Company tarafından yürütülen projenin tasarımı Michael KC Cheah ve Steph tarafından yapılmış.

King Abdullah Sports City Stadium / Arup (Cidde)

Cidde’deki King Abdullah Sports City Stadyumu, 57.000’in üzerinde seyirci kapasitesine sahip olup kendine özgü geometrik mimarisi ile büyük futbol etkinlikleri için önemli bir mekân olarak hizmet veriyor. 2032 yılına kadar planlanan yenilemeler, stadyumu FIFA standartlarına uyacak şekilde güncelleyecek ve yeni teknolojileri entegre edecek. Stadyum, geniş spor ve topluluk tesisleri ile desteklenirken Suudi milli takımını ve uluslararası etkinlikleri de ağırlamaya devam edecek.

Qiddiya Coast Stadium (Cidde)

Kızıldeniz kıyısındaki Cidde’de yer alacak olan stadyum, 46.000’den fazla kişiyi ağırlayacak dinamik ve çok amaçlı bir mekân olarak 2034 Dünya Kupası sonrası hizmet verecek. Spor, e-spor, konserler ve konferanslar için uyarlanabilir olacak yeni mekânın inşaatına 2029’da başlanacak ve 2032’de tamamlanacak.

Jeddah Central Development Stadium / gmp Architekten ve Khatib & Alami (Cidde)

Stadyum, 45.000’in üzerinde koltuk kapasitesine sahip olup, geleneksel Al Balad mimari unsurlarını modern teknoloji ile birleştiriyor. Üç katlı yapısı, yarı saydam çatısı, açılır kapanır iç çatısı ve 360° LED ekranı bulunuyor. Cidde’nin Al Andalus bölgesinde yer alacak olan stadyum, dört entegre köyle çevrili olacak ve çeşitli olanaklar sunacak. 2034 Dünya Kupası sonrasında profesyonel futbol maçlarına ve çeşitli etkinliklere, konferanslar ve konserler gibi, ev sahipliği yapacak stadyumun 2022 yılında gmp Architekten ve Khatib & Alami ile tasarımı için bir sözleşme imzalandı. Mekân şu anda inşaat aşamasında ve 2027’de tamamlanması bekleniyor.

King Abdullah Economic City Stadium (Cidde)

45.000’den fazla kapasiteye sahip stadyum, Kızıldeniz mercan resiflerinden esinlenen organik bir tasarıma sahip olacak. Kompleks, çok fonksiyonlu bir merkez olarak oteller, karma kullanımlı alanlar ve bir spor kliniği içerecek. 2034 Dünya Kupası sonrası, stadyum futbol maçlarına, konserlere ve sergilere ev sahipliği yapacak, çevresindeki alanlar ise geniş yeşil alanlar ve topluluk alanları sunacak şekilde hizmet verecek.

Aramco Stadium / Populous (Al Khobar)

Al Khobar’ın kuzeyinde, Corniche’e yakın bir konumda yer alan ve 46.000 seyirci kapasitesine sahip olacak yeni bir tesis inşa ediliyor. Bu stadyumun inşasının 2026 yılında tamamlanması planlanıyor. Erken konsept aşamasında Foster + Partners yer almış olsa da, mevcut tasarım ABD merkezli mimarlık ofisi Populous tarafından oluşturuldu.

King Khalid University Stadium (Abha)

King Khalid Üniversitesi Stadyumu, şu anda 22.000 kişilik kapasiteye sahip olup, 2034 Dünya Kupası için kapasitesini 45.000’in üzerine çıkarmak üzere genişletilecek. Yenileme çalışmaları, tarihi önemini koruyarak yeni bir batı tribünü ve çağdaşlaştırılmış altyapıyı içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın