Gerçeklik Algısını Dönüştüren Ev: Periscope House

Claerhout – Van Biervliet Architects'in Periscope projesi, gerçeklik algımızı dönüştürerek inşaat sektörünün zorluklarına yenilikçi bir çözüm sunuyor.

Periscope House, tamamen arazi seviyesinin altında inşa edilmiş bir konut. Yeraltı binası fikri, hem sıcağa hem de soğuğa karşı mükemmel termal yalıtım dahil olmak üzere birden fazla avantaj sunuyor.

Ayrıca manzara üzerinde daha az görsel etkiye sahip. Buna karşın yine de yeraltı alanları zorlu çünkü genellikle yaşamak veya çalışmak için kasvetli, karanlık ve hoş olmayan bir atmosfer sağlıyor.

Periscope House, bu yeraltı alanlarına gerekli ışığı ve manzarayı getirmek için bir çözüm sunuyor. Binanın kendisi sabit bir yeraltı yapısı olmasına rağmen, bir periskop işlevi gören hareketli çift ayna yapılarından oluşan bir şekli var. Bir periskop ilkesini izleyerek, bu çift aynalar 45 derecelik bir açıyla ayarlanmış.

Aynalar, yeraltı seviyeleri için ışığı ve görüntüyü optimize etmek amacıyla bağımsız olarak yükseltilebilen yapılara monte edilmiş. Binanın 2 yeraltı seviyesi var ve belirli bir anda alanın kullanımına göre aynalar, ışığın ve manzaranın talep edildiği seviyeye yerleştirilebiliyor.

Gece, etraftaki ışık ve manzara artık gerekli olmadığında, ayna yapıları manzarada tekrar kaybolmak üzere alçalıyor. Bu şekilde, doğal ışık ve manzaralar yapının derinliklerine nüfuz edebiliyor ve bu periskop yapısını gerçek bir “mekan geliştirici” haline getirebiliyor.

Binayı çevreleyen aynalı parçaların hareketliliği, sürdürülebilirlik açısından başka bir amaca hizmet ediyor. Üstteki ayna yapısı, bitkileri ve çalıları asmak için bir bitki kabı görevi görüyor ve binanın derinliklerine yemyeşil bir alan sunuyor. Gün boyunca, aynalar güneş enerjili motorlar kullanılarak yükseltiliyor.

Güneş batarken, aynalar alçalıyor ve binayı tekrar yavaşça çevreliyor. Aynaları manzaranın üzerine çıkarmak için kaldırılan ağır saksılar sayesinde, bu alçalan kütlenin potansiyel yerçekimi enerjisi mekanik enerjiye dönüştürülebiliyor ve bu da daha sonra elektrik enerjisi üretmek için bir jeneratörü çalıştırıyor.

Binanın bu önemli parçasını yerçekimi pili olarak kullanmak, özellikle bu parçaları kaldırmak için gereken enerjinin konteynerlerin üst seviyelerine monte edilmiş güneş panelleri tarafından sağlanması nedeniyle yenilenebilir enerjiyi depolamak için çevre dostu bir çözüm sunuyor.

Oldukça yüksek teknolojili bir çözüm gibi görünse de, söz konusu teknolojiler yaygın ve yapılı çevrede başka amaçlar için kullanılıyor. Bu nedenle, bunları bir sonraki seviyede uygulamak mümkün.

Periscope House, bu teknolojilerin konut uygulamasına odaklanmış, ancak ofisler, kültürel alanlar ve müzeler gibi bu yeni yeraltı alanlarının potansiyelinin beklenmedik fırsatlar sunabileceği diğer bağlamlarda veya işlevlerde de kullanılabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın