Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar

Meşher'de düzenlenen "Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar" fotoğraf sergisi, 29 Eylül 2024 tarihine kadar ziyaret edilebiliyor.

James Robertson ve Felice Beato, Bayezid Kulesi’nden İstanbul Panoraması, 1857

Meşher, tarihe kapı aralayan fotoğraflarla İstanbul’a farklı bir gözle bakmak için Dünya Fotoğrafçılık Günü dolayısıyla Göz Alabildiğine İstanbul sergisine davet ediyor. Beş asırdan kesitler sunan sergide yer alan fotoğrafların arasında İstanbul’un bilinen en eski panoramik fotoğrafı da yer alıyor.

İstanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekânı Meşher, 19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü dolayısıyla, 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın başından kesitler sunan fotoğrafların yer aldığı Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisine davet ediyor. Ömer Koç Koleksiyonu’ndaki çeşitli nadide eserlerden oluşan sergide yer alan fotoğraflar, hem fotoğrafın hem İstanbul’un tarihine bir kapı aralıyor.

Gülmez Kardeşler, Rumeli Hisarı Sırtlarından Boğaz’ın Anadolu Yakası, 1890

Küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı, danışmanlığını ise Bahattin Öztuncay’ın üstlendiği sergide, James Robertson, Guillaume Berggren, Sébah & Joaillier, Abdullah Biraderler, Gülmez Kardeşler fotoğraf stüdyoları gibi, fotoğraf tarihinde yer edinmiş önemli isimlerin nadir fotoğraflarını görmek mümkün.

19. yüzyıl fotoğraf sanatının uluslararası düzeyde önemli sanatçılarından biri olarak kabul edilen James Robertson, bilinen en eski 360 derecelik panoramik İstanbul fotoğraflarını çekmiştir. Robertson’ın Mayıs 1854’te Bayezid Kulesi’nden çektiği panoraması, 12 ayrı fotoğraftan meydana gelir. 1857’de aynı yerden ikinci defa çektiği ve kayınbiraderi Felice Beato’yla ortak imzalarını taşıyan panoramik görüntü, ilkine nazaran daha başarılıdır. Fotoğraf tarihinden bu iki nadide örnek sergide görülebilir.

Guillaume Berggren, Galata Kulesi’nden İstanbul Panoraması, Dersaadet, 1885

19. yüzyıl manzara fotoğrafçılığının İstanbul’daki en önemli isimlerinden biri de İsveç asıllı Guillaume Berggren’dir. Manzara fotoğrafçılığının yanı sıra, Anadolu’da yaptığı kapsamlı çekimler belgesel açıdan büyük önem taşır. Sergide, Berggren’in Galata ve Bayezid Kulelerinden çekilmiş iki ayrı İstanbul panoraması yer alıyor.

Sultan II. Abdülhamid’in Mecidi Nişanı’yla ödüllendirdiği Sébah & Joaillier, “sultanın fotoğrafçısı” unvanının kullanılmasına izin verilen Gülmez Kardeşler ve Osmanlı Sarayı Fotoğrafçıları unvanını alan Abdullah Biraderler’in panoramik İstanbul fotoğrafları, sergide görülebilecek diğer nadir fotoğraflar arasında sayılabilir.

Şehrin zengin bir görsel kaydını gözler önüne seren sergiyi gezmek için son gün 29 Eylül 2024.

Etiketler

Bir yanıt yazın