30.000’den Fazla Bitkiye Ev Sahipliği Yapan Yüzen Sulak Alan

Ayers Saint Gross, Baltimore, Maryland’de National Aquarium Harbor Wetland isimli bir proje tasarladı.

Ayers Saint Gross, National Aquarium için, doğal yaşam alanlarını restore etmeyi, biyolojik çeşitliliği ve su kalitesini önemli ölçüde iyileştirmeyi amaçlayan, türünün ilk örneği, sürdürülebilir, yüksek performanslı yüzen bir sulak alan geliştirdi. Mimarlık ofisi, yıllardır süren çevresel bozulmayı tersine çevirirken yenilenmiş, gelişen bir ekosistem yaratmış.

Baltimore’un İç Limanı’nda 3 ve 4 Numaralı iskeleler arasında yer alan Harbor Wetland, National Aquarium kampüsünde ücretsiz bir sergi. 930 metrekarelik yaşam alanında ziyaretçiler, yüzlerce yıl önce bu alanda var olana benzer bir tuz bataklığını deneyimleyebiliyorlar.

30.000’den fazla bitki ve çalıyı su havalandırma teknolojisiyle birleştiren tasarım, katmanlı topoğrafya ve kademeli yüksekliklerde bitki yüzeyleri ile yeni bir tür yüzen sulak alan sunarak geleneksel sistemlerden farklılaşıyor, çeşitli mikro habitatları teşvik ediyor ve bölgeye daha fazla tür çeşitliliği çekiyor. Ayrıca, daha uzun ömürlülüğü teşvik etmek için gerekli olan ayarlanabilir (statik değil) bir yüzdürme sistemine de sahip.

Harbor Wetland işlevsel olarak inşa edilmiş bir sulak alan. Habitat, kökleri suya doğru uzayan bölgeye özgü gelgit sulak alanı çalıları ve otlarıyla ekilmiş geri dönüştürülmüş plastik hasırlardan oluşuyor. Kökler düzinelerce yerel tür için mikro habitatlar sağlarken sudan besinleri ve kirleticileri çekiyor.

Hasır, dayanıklılık için bir UV koruyucu ile kaplanmış ve büyüyen biyokütleden kaynaklanan ağırlık artışını telafi etmek için sulak alanın ayarlanabilir yüzdürme kuvvetine izin veren bir hava düzenlemeli ponton sistemine sabitlenmiş.

Su, stratejik olarak yerleştirilmiş hava asansörleri kullanılarak kanala pompalanan basınçlı hava ile sulak alanın sığ kanalında dolaştırılıyor. Basınçlı hava, özel olarak tasarlanmış 1,9 m uzunluğundaki hava asansör borularının dibine yerleştirilen seramik hava taşlarına veriliyor. Hava taşlarının ürettiği binlerce küçük kabarcık yüzeye çıkarak suyu sulak alanın sığ kanalından geçiriyor. Kabarcıklar ayrıca çevredeki suya oksijen salıyor. Çözünmüş oksijen seviyelerini yükselterek ve suyun sulak alan boyunca hareket etmesini sağlayarak su canlılarına fayda sağlıyor.

Sulak alan, tatlı su samurları, balıklar, ördekler ve Maryland mavi yengeçleri de dahil olmak üzere halihazırda yaban hayatını kendine çekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın