Gong: Işık, Hava ve Su ile İnşa Etmek

Kamboçya Smiling Gecko Eğitim Kampüsü'nün içinde yer alan Gong, modern ve sürdürülebilir bir tesis.

İsviçreli mimarlık firması atelier oi tarafından tasarlanan binanın dairesel şeklinde rezonans ve kültürel etkileşimin bir sembolü olan antik Khmer gongundan esinlenilmiş.

Bina, 40 metre çapında ve 9,6 metre yüksekliğinde. Dört stüdyo, iki kontrol odası, bir video kayıt kabini, teknik odalar, 100 kişilik bir oditoryum, bir tiyatro, bir kafe ve hizmet alanları içeriyor. Fonksiyonlar, Gong’un yönelimine göre organize edilmiş. Binanın kuzey tarafı, resepsiyon ve kafeteryanın bulunduğu geniş bir çatı altında ziyaretçileri karşılamak üzere açılıyor.

Doğu tarafında ise, kavisli tuğla duvarlarla çevrili 100 kişilik oditoryum yer alıyor. Oditoryum, çatının yarattığı hacimden faydalanarak geniş bir alan hissi oluşturuyor ve doğal havalandırma ile destekleniyor.

Her stüdyo, ahşap müzik aletlerinin özelliklerini taklit eden bir akustik duvara sahip: ses emme, yansıtma veya güçlendirme. Bu akustik duvarlar, Smiling Gecko kampüsünün marangozluk atölyesi tarafından yerel kauçuk ağacından yapılmış. Stüdyolar ve depolama alanları, enstrümanları nemden korumak için klima ile donatılmış.

Binanın dairesel şekli, rüzgarların cephe boyunca direnç göstermeden akmasına olanak tanıyor. Cephelerin kavisli doğası, tropik güneşe maruz kalan yüzeyleri en aza indiriyor. Delikli tuğla işçiliği, ışığı ve sıcak havayı filtreleyerek dış sıcaklığı dengelerken, stratejik olarak yerleştirilmiş girişler ve çıkışlar sürekli hava dolaşımını sağlıyor.

Sürekli bir cilalı beton zeminin üzerinde, çatı 36 sütun üzerinde devasa bir şapka gibi duruyor. Yapı, 18 eksen üzerinde kendini tekrarlayan 14 metrelik çelik makaslardan oluşuyor ve dairesel şeklini açığa çıkarıyor.

Yapı tuğlaların rengiyle bir diyalog kurmak için kırmızıya boyanmış. Yağmur mevsiminde, çatıdan akan yağmur suyu binanın merkezine yönlendiriliyor ve bir impluvium gibi toplanıyor. Toplanan su, kuru mevsimde yerleşkedeki çiftliklerde kullanılmak üzere özel bir rezervuara yönlendirilip depolanabiliyor.

Gökyüzünden bakıldığında, binaya adını veren enstrümanın şekli ortaya çıkıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın