Buenos Aires’teki 80’lerden Kalma Bir Eve Beşik Çatılı Sera

BHY Arquitectos, Buenos Aires’deki 1980’lerden kalma kompakt konuta iki katlı, beşik çatılı bir sera ekleyerek yeniledi.

Casa Wiz olarak bilinen 205 metrekarelik konut, Arjantin Campo Chico’daki bir arazide yer alıyor. 

BHY Arquitectos, proje kapsamında bir zamanlar parlak kırmızı olan konutun keskin çizgilerini koruyarak yeniledi.

“Müdahalenin keskin olmasını ve zıtlık içermesini amaçladık ama aynı zamanda mevcut olana saygılı olmasını ve eski ve yeni arasında bulanık bir sınır oluşturmasını istedik. Mevcut çatının geometrisi, malzeme yapısı ve çizimi yeni mimari tasarımı için esin kaynağı oldu.” 

BHY Arquitectos, üst katı, çatı çizgisini, sarmaşıkları destekleyen yarı saydam bir açık ağ örgüsüne sarılmış hafif bir metal çerçeveden oluşan bir sera formuyla çevreleyen bir terasla genişletti.

Sera eklentisi sokağa bakıyor ve iç mekan planı için bir gizlilik katmanı oluşturarak “yarı saydam yapının arkasına sığınmasına” olanak tanıyor.

Tırmanan sarmaşıklarla dış sera duvarı, yapının içinden ve dışından bakılınca “dikey peyzaj” alanına dönüşüyor.

Binanın diğer tarafında, kullanılmayan teras üçüncü bir beşik çatı kapatıldı. Bu kısım, orijinal evin dokulu tuğlalarıyla şık bir tezat oluşturmak için, yuvarlak bir pencere ve beyaz metal kaplama ile sarıldı.

İçeride, zemin kat yerden tavana kadar camları olan, küçük bir veranda ve dikdörtgen havuza bakan mutfağı genişletmek için yenilendi ve içeriyle dışarı arasındaki bağlantı güçlendirildi. Mutfağın arkasında ise küçük bir servis alanı bulunuyor.

Konutun ortasındaki camlı giriş holünün karşısında, her iki tarafında pencereler bulunan ve evden T şeklinde bir planla ayrılan oturma odası yer alıyor.

İçeride ikinci kata çıkan spiral bir merdiven bulunuyor ve burada üçüncü beşik, genişletilmiş ana yatak odasına ve özel balkona dönüşüyor.

Üst kat, seranın terasına açılan iki küçük yatak odasıyla tamamen ailenin özel odalarına ayrılmış.

Ters bir ağaç ev gibi, seranın içindeki narin bir metal merdiven çocukların oyun odasına iniyor.

“Proje, mevcut kaynakların maksimum kullanımını hedefliyor ve mümkün olduğunca az yıkım gerçekleştirirken mevcut konutun diline saygı duymaya çalışıyor. Onu yeniden anlamlandırıyor.” 

Etiketler

Bir yanıt yazın