Vaha Benzeri Bahçedeki Monolitik Konut: Art House

Kallos Turin tarafından tasarlanan konut, Atina’da yer alıyor.

Art House ismindeki 4 katlı konut, yoğun yapılaşmış şehir merkezine alternatif olarak 1920’lerde geliştirilen, daha yeşil alanlara sahip Atina’nın banliyösü olan Filothei’de yer alıyor.

Turin, yapının tasarımıyla sakinlerinin geniş sanat koleksiyonuna büyük bir hacim yaratmayı ve aynı zamanda doğal manzaraya uymayı amaçlamış.

“Mahalledeki yeşilliği korumak için getirilen yerel kısıtlamalar, yapının ayak izinde ve kat planında sınırlamalara yol açtı.”
Stephania Kallos ve Abigail Turin

“Bu zorluğun üstesinden, inşa edilen hacim kadar yoğun ve güçlü olacak şekilde tasarlanmış bir bahçeden çıkan yoğun bir hacim fikrini ikiye katlayarak kolayca geldik.”

Ziyaretçiler, küp benzeri eve cadde kotundan yaklaşıyor ve kavisli beton duvardan içeri giriyorlar. Basamaklı bir yol, arazinin bahçeden geçiyor, bronz ve pirinçten delikli bir ön kapıya ulaşıyor.

Ev, içeride dört katı da kapsayan, büyük ölçüde olan kübik cepheye doğrudan bir kontrast oluşturacak şekilde tasarlanmış olan kıvrımlı bir konsol merdivenle tanımlanıyor.

“Hacimde hareket etme şeklinizin kıvrımlı bir seyahat hattı olabileceği ve bu hattın daha sonra betonun şeklini etkileyeceği fikrini sevdik.”

En üst katta ana yaşam alanı ve paslanmaz çelikten yapılmış, yemek masası ve yerleşik barbeküsü bulunan bahçe verandasına açılan yerden tavana kadar camlı bir mutfak bulunuyor.

Eğimli merkezi merdivenle erişilen ikinci kat, beton duvarlardan sarkan renkli resimler de dahil olmak üzere sahiplerinin sanat koleksiyonunun çoğunluğuna ayrılmış galeri benzeri bir alan.

Bu katın altındaki kat ebeveyn yatak odasını, misafir odası ve spor salonunu içeriyor ve daha fazla sanat eseri için başka bir sergileme alanı sağlıyor.

Evin 4 katına ek olarak ayrıca çatı katında bir yüzme havuzu bulunuyor.

Dışarıdan beton merdivenle ulaşılan çatı katı, Atina’nın geniş manzarasını sunuyor.

Kallos Turin, Art House’u inşa ederken sert, yerel iklime yanıt vermek için çeşitli önlemler almış.

Ev, yamaçtaki konumunun “doğal güneş gölgesinden” yararlanırken aynı zamanda güneybatıya bakan alanlarının daha soğuk kış aylarında maksimum güneş ışığına maruz kalacağı şekilde konumlandırılmış.

Kuzeye bakan cepheler, ısı kazanımını azaltmak için saçak ve panjurlarla donatılırken geniş pencereler ve sürgülü kapılar, ev boyunca çapraz havalandırmayı optimize ediyor.

Mimarlık ofisi, iç mekan renk paletinde koyu mavi, deve tüyü ve siyah metal karışımını kullanmayı seçmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın