Moontower Design Build, Doğal Malzemeler Kullanarak Bir Kabin İnşa Etti

Moontower Design Build, Austin'de çapraz lamine ahşap yapısal strüktüre ve mantar kaplı bir cepheye sahip "bitki tabanlı" bir kabin inşa etti.

Cross Cabin olarak bilinen bu ek konut birimi, 743 metrekarelik eğimli bir arsa üzerinde yer alıyor. Kabin, 93 metrekarelik bir alana sahip.

Yazar Michael Pollan’ın, gerçek yiyeceklerin ölçülü tüketilmesini ve bitki ağırlıklı beslenmeyi savunan “Yemek Kuralları” adlı kitabından esinlenen Moontower Design Build ekibi, yoğun bir şekilde işlenmiş veya sentezlenmiş olmayan ve çoğunlukla bitki tabanlı olan malzemelere öncelik vermiş.

Ekip, 2023 yılında tamamlanan ve etkileyici bir mimari deneyim sunan bir malzeme paleti oluşturmuş. Ofisin kurucu ortağı Greg Esparza, verdiği demeçte, “Bu doğal malzemeler, ahşap ve mantar gibi, evin genelinde tekrar tekrar kullanılarak, yapı malzemeleriyle alışılmadık bir duyusal etkileşim sağlamayı amaçlıyor,” diyor.

Kabin, mantar, kenevir ve ahşap lif gibi bitki bazlı yalıtım malzemeleriyle kaplanmış, çapraz lamine ahşap bir strüktüre sahip. Ağaçların arasından bakıldığında, dikdörtgen ve iki katlı kabinin cephesi, zamanla bilerek değişecek olan gümüş, kehribar, kahverengi ve siyah tonlarında mantar kaplamasıyla ağaç kabuğunu andırıyor. Kabinin, çıkıntılı pencereleri, köşeleri ve geniş bir verandayı gölgeleyen tek eğimli bir çatısı bulunuyor.

Dış cephedeki mantar kaplaması, çapraz lamine ahşap, masif kereste, kontrplak ve termal işlem görmüş karaçam zemin kaplamasıyla odaklanmış bir ahşap iç mekana geçiyor. Farklı ahşap yüzeyler ya ham bırakılmış ya da keten tohumu yağı ile işlenmiş. Ayrıca, iç mekanlarda genişletilmiş mantar (%100 mantar kabuğu) ve geri dönüştürülmüş bir kağıttan yapılmış lamine bir malzeme olan Richlite bulunuyor.

Bitki bazlı malzeme paleti, ekibin evde alçıpan, lateks boya veya fayans gibi “varsayılan” malzemelere güvenmek yerine farklı alanlar için yaratıcı çözümler bulmasını sağlamış. Esparza, aldığı en yaygın yorumun, iç mekanda poliüretan sızdırmazlık malzemelerinin kullanılmamasından dolayı ne kadar güzel koktuğu hakkında olduğunu söylüyor.

“Odağı sadece görme duyusuna değil, aynı zamanda koku, dokunma, ısı ve sesi de kritik tasarım unsurları olarak düşünmek, tasarımı yönlendirmeye ve az işlenmiş doğal malzemelerin benzersiz avantajlarını güçlendirmeye yardımcı oldu,” diyor. “Bir malzemeye dokunduğunuzda, tuttuğunuzda, çektiğinizde ve ittiğinizde, kabuğun yüzeyindeki ince çizgileri, hafif ışıltıyı ve zengin renk varyasyonlarını veya ahşap zemin ya da tırabzan üzerindeki ağacın büyüme halkalarının hoş dokusunu takdir etme fırsatları çok fazla.”

Koku ve dokunun yanı sıra, stüdyo, evin ışık ve gölge ile daha doğal bir şekilde etkileşime girdiğini ve bu durumun biyofilik tasarımın başka bir katmanını referans aldığını söylüyor.

“Yapay aydınlatmada kasıtlı bir sınırlama olması da, genellikle olacağımızdan çok daha fazla dışarıdaki hava durumu ve ışık kalitesi ile uyum içinde olmamıza neden oluyor,” diyor Esparza.

“Eğer dışarısı parlak ve güneşliyse, içerisi de parlak oluyor, eğer bulutluysa, ışık daha düşük ve daha sakin oluyor. Gün batımında ise iç mekandaki ışık kırmızımsı, turuncu tonlar alıyor ve uzun gölgeler oturma odasına uzanıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın