Mimarlık ve İç Mimarlık Öğrencileri İçin Teknik Resim

Prof. Dr. M. İlhan Altan'ın yazdığı "Mimarlık ve İç Mimarlık Öğrencileri İçin Teknik Resim" kitabı, YEM Yayın'dan yayımlandı.

Kitabın tanıtım metninden:

M. İlhan Altan’ın, teknik resimi mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerinin korkulu rüyası olmaktan çıkaracak Mimarlık ve İç Mimarlık Öğrencileri İçin Teknik Resim adlı yeni kitabı YEM Yayın tarafından yayımlandı.

Prof. Dr. M. İlhan Altan, bu kitapta özellikle mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerinin çizimle anlatım, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi için “teknik resim”in araç ve gereçlerini, temel kurallarını, yöntemlerini; kolay anlaşılır, yalın bir dille ve çizimler eşliğinde anlatıyor.

“Mimarlar tasarımlarını çoğunlukla çizimlerle bir başkasına açıklar. Bu çizimler teknik resim kurallarına göre düzenlenir. Yani bir nevi, düşüncenin ‘kurallı çizim’e dönüşmesi ve bu çizimlerin herkes tarafından anlaşılabilmesi önemlidir. Dolayısıyla teknik resim kuralları bir anlamda meslek insanlarının karşılıklı konuşma ve anlaşma dilidir.

Bu kitapta öğrencilerin çizimle anlatım, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Fakat öğrencilerin diğer derslerde gördüğü konuları (örneğin Yapı Bilgisi) bildiği varsayımından hareketle, tekrar olmaması için bu alana girilmemiş; teknik resimlerin çizilmesinde uyulması gerekli olan temel kuralların öğrenilmesi hedeflenmiştir.

Farklı geometrik şekle sahip tek katlı binaların plan, kesit ve görünüşlerinin çizim prensipleri gösterilmiştir. Amaç, sonuç olarak bir yapının projelerinin teknik resim olarak doğru çizilmesini öğrenmektir. Bu çizimlerde teknik resmin gereksiz yere anlaşılmasının zorlaşmaması için Yapı Bilgisi konu dışı bırakılmıştır. Kesitlerde temellerin, yığma inşaat sistemindeki 50 cm eninde ve toprak seviyesinden 80 cm aşağıdan başladığı kabul edilmiş olup çatıların çiziminde ise mahya seviyesi, saçak kotu ve çatı eğimi belirleyici olmuştur. Birkaç örnek haricinde çatı eğimi %33 olup, çatı kalınlığı ise standart bir kalınlıkla belirlenmiştir.

Eğimli arazi ve yapı ilişkisine ait kesit ve görünüşlerde; çeşitli ölçekteki proje çizimlerinde, nelerin belirtileceği yazılmış ve gösterilmiştir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın