State of Kin, Kenevir Sıvalı Heykelsi Bir Aile Evi Tasarladı

Avustralyalı disiplinlerarası tasarım stüdyosu State of Kin, Batı Avustralya'nın Perth şehrinde Proclamation House isimli bir aile evi tasarladı.

Ev, heykelsi beton formuyla dikkat çekerken topraksı kenevir sıva ve alüminyum detaylarla tanımlanmış. Şehrin kültürel miras alanında yer alan evin tasarımı, bölgedenin konutlarını temsil eden eğimli hacimler ve geniş geri çekilmeler gibi unsurlara referans veriyor. Binanın planı, sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için kompakt alanın verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.

Geri çekilen bölüm, kamusal ve özel alanlar arasında bir ara yüz görevi görüyor. Yerli bitki türleri ve meyve ağaçları ile donatılan bu alan, kullanışlı ve kuzeye bakan bir dış mekan alanı sağlıyor.

State of Kin, “Tasarımımız, arazinin önceki yapısının ve bölgeye özgü karakteristik kır evlerinin oranlarını, hacimlerini ve geri çekilmelerini yansıtıyor,” diyor.

Proclamation House’un etkileyici tasarımı bölgenin konut mimarisinin unsurlarını yakalarken aynı zamanda belirgin bir karşıtlık yaratıyor. Zeytin tonundaki kenevir sıvası, her türlü uyumsuzluk ya da çatışma hissini hafifleterek mimariye sıcaklık katıyor ve evin çevresiyle uyum sağlamasına yardımcı oluyor.

Proclamation House’un geniş ve aydınlık iç mekanı, eğimli çatının belirleyici formu tarafından oluşturulan hafif kuyular ve alçaltılmış bir zemin sayesinde bir dizi birbirine bağlı alan üzerinden açılıyor.

Zeytin tonundaki kenevir sıvası, evin dışından iç mekanına kadar sorunsuz bir şekilde uygulanarak duvarlara, tavanlara, özel yapım bir ada bankosuna ve banyo dolaplarına derinlik katıyor.

Kenevir bazlı sıva, bir koza benzeri sıcaklık hissi ve ışık ile gölge arasında bir oyun yaratırken, aynı zamanda sürdürülebilir sıva, nemi ve sıcaklığı doğal olarak düzenliyor. State of Kin, “Oksitlenmiş beton döşeme, fırçalanmış paslanmaz çelik aksamlar, doğal taş ve ahşaplar minimalist malzeme paletini tamamlıyor,” diyor. Bu, dikkatlice seçilmiş renkli mobilyalar ve sanat eserleriyle dengelenmiş.

Zemin kattaki ortak yaşam alanları, merkezi bir avlunun etrafında düzenlenmiş. Cam kapılar bu avluya ve ön bahçeye yanlamasına açılarak çapraz havalandırma sağlıyor ve ışık ile yeşilliklere erişim sunuyor.

Ön girişin yanında bağımsız bir yatak odası ve banyo yer alırken, ana süit mülkün arka tarafında yer alıyor.

Bir asma kat seviyesi, misafirler için ek bir uyuma alanı olarak da kullanılan bir çalışma/oturma alanı içeriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın